Albumi

Tragovi u Sjeti 2

Tragovi u Sjeti 2

Nakon uspješnih Tragova u sjeti iz 2011. godine, svima poznati tandem Matija Dedić i Zoran Predin snimili su i nastavak, album s nekoliko Predinovih autorskih pjesama te većinom obrada poznatijih ali i onih pomalo zaboravljenih starih pjesama s prostora našeg dijela Balkana.

Album otvara "Moja voda" s kojom  postaje jasan ton i intimna atmosfera koja će se provlačiti do kraja albuma. Izbor nekih pjesama s ovoga albuma je pravo iznenađenje i osvježenje, kao "Sve što želim u ovom trenutku" Grupe Far i "Nadvožnjak za Trnje", koja će sjajnim tekstom Drage Britvića mnogima prirasti srcu s obzirom da autentično ocrtava atmosferu bohemskog i studentskog života starog Zagreba, života kakvog mnogi stanari današnjeg Zagreba vode pa se može reći i da se nije puno promijenilo od vremena kad je Britvić pisao tekst.

Predin pažljivo bira pjesme, razumije da je njegovo tržište daleko izvan granica Slovenije odnosno istočno od Ljubljane, stoga u repertoar uvrštava za svakoga po nešto. Naravno, to treba i pripisati njegovoj težnji da glazba uvijek bude iznad nacionalnosti i politički postavljenih granica.

Jedna od neočekivanih pjesama je i kafanska sevdalinka "Šta će mi život" koju je neobično na prvu slušati onima koji pjesmu znaju od prije, ali uho se ubrzo privikne, pogotovo na refrenu koji je podebljan sa suptilnim ženskim glasovima koji izvedbi daju neizbježan cohenovski prizvuk.

Osim što se repertoarom vješto ulaguje hrvatskom, srpskom i bosanskom kulturnom krugu, nije zaboravio ni zastupati svoju Sloveniju obradom blueserske "Odmah kaži da" grupe Buldožder, koju je s Matijom  uspio pretvoriti u kasnovečernju, šankersku stvar koju bi rado svaki jukebox zasvirao pri zatvaranju kafića i tjeranju onih nezasitnih.

Predin i Dedić rade točno ono što bi obrade trebale i biti, pjesme prisvajaju, aranžmanima i izvedbom postižu dojam kao da su oni autori. Simpatičan hrvatski s prizvukom slovenskog u ranim fazama slušanja albuma zvuči malo smiješno i nespretno, no kasnije slušatelj čuje da je upravo to ono što je autentično u njegovom glasu, što ga razlikuje od ostalih bas baritona u našem okruženju.

Matija Dedić, osim što je poznat kao sin velikana Arsena, široj publici je poznat kao jazz pijanist koji svojim kompleksnim i često teško probavljivim izvedbama intrigira publiku širom Europe i svijeta. No ovakvi albumi nemaju veze s jazz karijerom Dedića. Ovo su sjajne prilike u kojima Matija pokazuje drugu stranu svog glazbenog umijeća. Upravo se u ovakvom sviranju čuje utjecaj njegovog oca, jednostavnost i emocija, sposobnost da pjesmu prilagodi sebi a istodobno poštovanje prema atmosferi i biti koju autor, a i Predin kao vokal, žele postići.

Nisu mogli zaobići Arsena i posvetiti njemu zadnju pjesmu albuma, oproštaj Matije kao sina i Predina kao prijatelja i učenika, pjesmom "Odlazak" koju je Arsen komponirao na tekst još jednog velikana, Tina Ujevića.

U današnjoj hiperprodukciji glazbe u kojoj glasnoća, studijski trikovi i specijalni efekti igraju važnu ulogu, ovakvi kontrast albumi dobro dođu. Dati starim pjesmama novo i drugačije ruho dio su razvoja u glazbi i težnji da pjesma može biti besmrtna i nezaboravljena. Matija i Zoran i ovaj put su to uspješno odradili poklanjajući svojoj publici album kojim garantiraju mir, prkos stresu i nervozi te opuštenost i emociju.

Popis pjesama:

1. Moja voda
2. Sve što želim u ovom trenutku*
3. Nadvožnjak za Trnje*
4. Šta će mi život
*
5. Gdje poljubci krote lava
6. Zažmuri
7. Čekaj me
8. Lela Vranjanka*
9. Potraži me u predgrađu
10. Nebeska tama
11. Odmah kaži da*
12. Odlazak

Top pjesme*

Jakša Stecca
Jakša Stecca

Like a drunk in a midnight choir...