Albumi

Recenzija albuma: Wavves X Cloud Nothings –

Recenzija albuma: Wavves X Cloud Nothings – "No Life For Me"

Dvadesetdvominutno l(jetn)o-fi surfanje na osvježavajućim valovima pop-punka.

Za kolaborativni album Nathana Williamsa, frontmena kalifornijskog noise-pop benda Wavves te Dylana Baldija, predvodnika indie-rock ekipe Cloud Nothings iz Clevelanda, još je u ožujku objavljen naslov i dizajn albuma, kao i informacija kako album izlazi putem etikete Ghost Ramp. Tekstove pjesama potpisuje tandem Williams – Baldi, izuzev "Such a Drag" koju je napisao Williams te "Nothing Hurts" za čiji je tekst zaslužan Baldi. Na albumu se nalazi 9 pjesama; producirao ga je Sweet Valley, glazbeni projekt Nathana i njegova brata Kynana Williamsa. Snimljen je u dva navrata (jedan dio u ožujku, drugi u lipnju), a izdan je 28. lipnja.

Album otvara "Untitled I", melankolična instrumentalna stvar koja već na početku daje naslutiti manu (ili prednost?) ovog izdanja, a to je nepotpunost koja je i očekivana s obzirom na duljinu trajanja albuma. Fanovi Wavvesa i/ili Cloud Nothingsa zasigurno su pri preslušavanju albuma primijećivali dijelove u pjesmama u kojima dominira Williamsov, odnosno Baldijev utjecaj. Vodeći se takvom logikom, otvaranje albuma bliže je zvuku Cloud Nothingsa. Sljedeća pjesma, energična "How It's Gonna Go", uvodi nas u njihov uzajamni svijet protkan depresivnim lyricsima u kojem se Williamsova distorzična grunge gitara i popratni gnjevni vokali smjenjuju s  Baldijevim zaraznim refrenom, da bi se na koncu pjesme razlili u vokalno-instrumentalni košmar. "Come Down" jedna je od onih post-punk pjesama sa zavodljivim dinamičnim refrenom koji joj automatski nameće hitoidni potencijal.

Četvrta traka, "Hard to Find", ocrtava reciprocitet vokalnih dionica Williamsa i Baldija uronjenih u teksturu garažnog rocka. Druga instrumentalna stvar na albumu, "Untitled II", smiruje ugođaj i prelijeva se u sljedeću pjesmu, "Nervous", dajući joj pritom atmosferični kolorit koji postepeno izrasta u kontrastni spoj melodičnog i kaotičnog zvuka uz stihove "I need to promise you that I will not go far / I feel my nervousness but nothing’s good alone" koji se, kako pjesma odmiče kraju, ponovno pretapaju u umirujući ambijentalni kolaž s početka pjesme. Pjesma "No Life For Me" nakon melodičnog otvaranja prelazi u žustri spoj distorzirane gitare i bubnjeva u pop-punk aranžmanu, uz repetitivno mantranje stihova "My energy/ My energy is/ My long to be here" do kakofoničnog završetka pjesme.

Posljednje dvije pjesme na albumu reprezentativni su primjeri za uočavanje sličnosti i razlika između dvojice glazbenika, pogotovo slušateljima koji nisu upoznati s diskografijom Wavvesa i/ili Cloud Nothingsa. Dok Williamsova "Such a Drag" ima tu zabušantsku punk notu, surferski štih i stonerski vokal koji savršeno prianja uz lijenu ljetnu vibru, Baldijeva "Nothing Hurts" potvrđuje njegovu kantautorsku zrelost i sklonost melankoličnom ugođaju.

Preslušavajući album, neminovno je uspoređivanje s albumima matičnih bendova dvojice glazbenika čije su zvukovne kulise uvelike prisutne i na ovom izdanju. Počevši glazbene karijere na zasadima lo-fi zvuka, obojica su u startu dijelila sličan senzibilitet, premda je Williams iz izdanja u izdanje kultivirao surf-punk zvuk, dok je Baldi otplovio prema nešto bučnijim, post-hardcore vodama. Činjenica da me se više doima Baldijeva glazbena pojavnost (kako u bendu Cloud Nothings, tako i na ovom izdanju), vjerojatno i velikim dijelom generira simpatije prema ovom albumu. "No Life For Me" zasigurno neće biti na listama najboljih ovogodišnjih LP-ja, no ono što je neosporno je šarm ovog mini-albuma kojemu je, pogotovo u ljetnim mjesecima, gotovo nemoguće odoljeti.

Popis pjesama:

01. Untitled 1
02. How It's Gonna Go
03. Come Down*
04. Hard to Find
05. Untitled II
06. Nervous*
07. No Life For Me
08. Such a Drag
09. Nothing Hurts*

*top pjesme

 

Ena Carić
Ena Carić

Catching signals that sound in the dark