Albumi

Tomislav Goluban & Nebojša Buhin - Blues za dušu

Tomislav Goluban & Nebojša Buhin - Blues za dušu

Jedan od naših najpoznatijih usnoharmonikaša Tomislav Goluban i bjelovarski blues gitarist Nebojša Buhin snimili su album "For a Friend and Brother", posvetu prerano preminulom Draženu Buhinu - Buhi, dugogodišnjem tajniku Hrvatske Glazbene Unije, glazbenom entuzijastu i osnivaču Hrvatskih blues snaga čime je snažno popularizirao blues glazbu u Hrvatskoj.

Iako su Draženovi prijatelji snimili 2013. godine tribute album "Blues For You", Tomislav i Nebo su odlučili napraviti potpuni drugačiji, intimniji, instrumentalni album po principu "let the music speak".

Kada sam vidio da je na albumu ime Nebojše Buhina pomislio sam da će se raditi o gitaristički orijentiranim skladbama, no već na otvaranju albuma sa sjajnom melankoličnom "Don´t You" su me pozitivno iznenadili i dali do znanja da ovo nije još jedan tipični gitaristički blues album.

Cijeli album je je prešaran raznim instrumentima a najmanje gitarom tj. gitara nije u prvom planu ali je uvijek tu negdje u podlozi, suptilno i profinjeno odsvirana tek s pokojom solažom  te namjerom da cijelom albumu bude ukras. Dominira zvuk usne harmonike što je i logično s obzirom da je Goluban aka Tomi Little Pigeon autor većine skladbi, a u snimanju je sudjelovao cijeli niz gostujućih session glazbenika.

Razni utjecaji bogate američke kulture pogotovo one južnjače se jasno čuju, od rag timea u "St. Martin" do pustinjskog texaškog bluesa u "Hook Walk". Osobno bih volio da se većina kompozicija  konkretizirala u noćnoj atmosferi new yorških ulica i polupraznih barova kakvu osjetim  u "Don´t You" i "Thunder Night", no autori očito nisu htjeli da cijelo vrijeme slušatelja održavaju u sjetnom raspoloženju te su se odlučili za presjek raznolikih emocija, od tužnih do pozitivnih i veselih.

Da je riječ o iskusnim instrumentalistima jasno je iz dojma koji se proteže od početka do kraja, a to je da se zvukovi konstantno nadopunjavaju, nema natjecanja tj.zamke "tko će više odsvirati" u koju instrumentalisti često znaju upasti, nego isključivo suradnja u popunjavanju blagog zvučnog zida koji dopire do slušateljevih osjetila.

Kod odabira glazbe za slušati uvijek je važna namjera što slušatelj želi postići slušanjem određene glazbe, nekada volimo pjevušiti, nekada želimo da nam glazba bude stimulans u podizanju energije a nekada se želimo opustiti i slušati onaj tip glazbe koji od nas ne zahtjeva nikakvu suradnju, koji nas ne zamara već opušta i predstavlja ugodan soundtrack onom mirnijem, kućnom dijelu naše svakodnevice. Tu vidim i ovaj album, stoga ugasite društvene mreže, umirite ukućane, zatvorite prozore da vam gradska buka ne smeta i pustite "For a Friend and Brother".

Popis pjesama:
1. Don't You*
2. St. Martin
3. Thunder Night*
4. Wrong Patch
5. Drop Of Dust
6. On The Way
7. Seeds And Plants
8. White Stone
9. Hook Walk*
10. Sleepy Thing*
11. Play The Blues
12. Rollin' Tear*

Top pjesme*

Cover albuma: Wet plate foto (Ambrotype) & design: Robert Gojević

Jakša Stecca
Jakša Stecca

Like a drunk in a midnight choir...