Albumi

The Winery Dogs -

The Winery Dogs - "Hot Streak"

Nakon vrlo uspješnog albuma prvijenca kojim su testirali vlastitu glazbenu kemiju, trio The Winery Dogs objavili su i drugi album "Hot Streak", kojim su još jednom pokazali zavidnu razinu virtuoznog muziciranja u službi rock and roll pjesme.

Bend je nastao relativno slučajno, kada su jedan od najvećih rock i metal bubnjara Mike Portnoy i čarobnjak bas gitare Billy Sheehan tražili gitaristu/pjevača, sve dok im američki radijski i televizijski voditelj Eddie Trunk nije preporučio Richia Kotzena, nekadašnjeg Billyevog kolegu iz benda Mr. Big.

Za fanove ovih glazbenika nije bilo dileme da će se raditi o izvrsnom projektu, samo je pitanje bilo u kojem će smjeru glazbeno ići. S obzirom na karijere i sposobnosti ovog trojca moglo se očekivati svašta. Dogodilo se ona najbolja opcija tj. veliki talent Richie Kotzen kao glavni songwriter napokon je dobio ritam sekciju kakvu oduvijek zaslužuje. Plod suradnje su niz impresivnih live nastupa, dva albuma prepuna melodičnih rock pjesama, fluidnih gitarskih riffova i solo dionica, spontanih majstorija basa i bubnjeva te melodičnih soul vokala.

"Hot Streak" otvaraju brzo i žestoko, udaraju slušatelja ravno u glavu i prsa s "Oblivion", pjesmom koja je prva napisana a posljednja snimljena. Nastavljaju s classic rokerskom "Captain Love" i naslovnom "Hot Streak" zanimljive strukture, prepune naizgled nedogovorenih sitnih detalja u svirci, Kotzenovim igrama u kojima unisono izvodi melodiju vokalno i gitarom. Na "How Long" odmah se u groove uvodu čuje da za stvaranje velikog zvuka nije potrebno puno instrumenata nego jako dobri igrači u ritam sekciji preko čije izvedbe gitara i vokal dolaze samo kao šlag na tortu. Fanove kojima je Kotzen poznatiji po svojim akustičnim baladama s njegovih solo albuma sigurno će zadovoljiti "Fire". Zvuk rocka 70-ih i crnačkog funka izvlače na "Ghost Town" i "Spiral" u kojima galopirajućim ritmom i pustolovnom atmosferom uspijevaju izbjeći dojam da cijeli album ostane u monotonoj domeni klasičnih rock struktura. "Devil You Know" nam na refrenu daje čvršću i ponešto agresivniju stranu Kotzena koju bi svakako češće volio čuti a svoju svestranost pokazuje i na "Think It Over" na kojoj sjeda na električni klavir, stilski odvode album u potpuno drugi smjer u kojem zvuče kao kombinacija Stevie Wondera i Beatlesa. Na završnoj "The Lamb" u kratkom uvodu čujemo zvuk kiše, akustičnu gitaru, hammond orgulje i Kotzenovu melankoličnu blues gospel vokalnu melodiju, no ubrzo se ostatak benda žestoko pridruži ne dopuštajući da se album zatvori bez njih i svih elemenata koje krase glazbu Winery Dogsa. 

"Hot Streak" svakako spada u vrh ljestvica rock albuma ove godine, od Winery Dogsa se ništa manje ni ne očekuje, no možda su baš ta očekivanja nekada i problem. Kada se velika imena spoje onda se i apetiti kod publike povećavaju što često dovodi do razočaranja. Ovaj album rijetko da bi ikome mogao biti razočaranje ali nakon nekoliko preslušavanja ostaje dojam da oni mogu i više, da je snaga ove hrpe talenta u jednom bendu nedovoljno puštena "s lanca". Možda da se više prepuste avanturizmu a manje sigurnim i predvidljivim rock strukturama,no dobro, logika strpljivosti mi kaže; ako su na prvom albumu tražili svoj zvuk, može se reći da su ga na ovom čvrsto definirali, što znači da bi idući mogao biti korak naprijed s više eksperimentalnih iznenađenja.

Popis pjesama:

01. Oblivion*
02. Captain Love
03. Hot Streak
04. How Long*
05. Empire
06. Fire
07. Ghost Town*
08. The Bridge
09. War Machine
10. Spiral
11. Devil You Know*
12. Think It Over
13. The Lamb*

Top pjesme*

Jakša Stecca
Jakša Stecca

Like a drunk in a midnight choir...