Albumi

Siddharta u revolucionarnom raspoloženju

Siddharta u revolucionarnom raspoloženju

Za slovensku industrial/progressive rock/metal (s raznim primjesama i dodatcima), Siddhartu, prošla je godina bila od velikog značaja: Bend koji od 1995. neumorno izdaje hit za hitom, puni dvorane i stadione te privlači i navlači slušatelje, obilježio je punih dvadeset godina uspješne karijere. Uspješne - ne samo na regionalnoj razini, već i na onoj europskoj, što nije mala stvar za bend s ovih prostora i svakako nije zanemarivo. A kako bolje proslaviti takvu obljetnicu, nego izdavanjem novih albuma i pjesama? Točnije, dva albuma i simboličnih dvadeset pjesama. Nakon što je polovicom 2015. godine "Infra" ugledala svjetlo dana, prije par mjeseci, red je došao i na drugi dio slagalice i objavljena je "Ultra".

"Infra" i "Ultra" pružaju nam najbolji mogući uvid u Siddhartu, u to gdje je bend danas i u kojem bi se smjeru mogao dalje kretati. Od nabrijanih melodija s "Infre", koje su neodoljivo vukle na same početke Siddharte, pa do "Ultre" koja je donijela neočekivani zaokret, nešto mekše i laganije melodije na čijim se krilima nose itekako velike poruke.

Od početne "Volk Q Ovce" u kojoj Miha Šalehar drži govori o nadi i novim početcima, počinje se jasno nazirati onaj politički angažirani dio ove Siddhartine priče koji postaje jednim od najizraženijih elemenata "Ultre". Nije to prvi put da na Siddhartinom albumu možemo naći društveno–socijalne teme, na kraju krajeva, mislim da je nemoguće ne crpiti inspiraciju iz neposredne okoline, međutim, meni one nikad nisu bile toliko jasne i očite kao na ovom obljetničkom izdanju. S tematske strane, negativci bi "Ultru" mogli protumačiti kao kritiku društva u kojem živimo, klasa koje u njemu postoje, socijalnih razlika i odnosa podređenosti i nadređenosti. Međutim, "Ultra" je mnogo više od toga i ne svodi se samo na kritiku, već prvenstveno na nadu za bolje sutra, čežnju i potrebu za revolucijom i promjenama.

To je ta poruka koju čujemo u "Premladi", čije revolucionarne ideje prati prijelaz od lagane pop melodije pa sve do prave rock stvarčine, za koju je najzaslužnija ritam sekcija, predvođena jakim bubnjevima. Slijedi "Nastalo bo", pjesma ljubavne tematike i radio friendly zvuka s prepoznatljivim, zaigranim zvukom gitara i klavijatura. Solidan singl, ali definitivno ne jedan od jačih s albuma. Četvrta stvar s albuma, "Flip", napravljena je na sličan princip kao "Premladi", razvija se polako - od početaka u gotovo recitirajućem tonu, pjesma se polagano kuje i žari dok od nje ne nastaje jedna od onih kakve se jednoglasno uzvikuju na koncertima.

Možda najsličnija dosadašnjem Siddhartinom zvuku je pjesma "Korakamo". Od prvih taktova brza i buntovna pjesma koja vrišti "dosta nam je svega, želimo promjene i želimo da nas se čuje", neporecivo jedna od snažnijih stvari s albuma. Dolazimo do "Calvi", jedne od onih koje već nakon prvog preslušavanja ulaze u uho i koje ćete još danima pjevušiti, a da toga niste ni svjesni. "Ono nešto", uhu ugodna melodija, Tomijeva glaščina, snažni lyricsi ili kombinacija svega navedenog, ovu pjesmu čine meni osobno najjačom i najdražom na albumu.

Romantična balada "Dolga pot domov" nas dovodi do kratke i brze "Terminal", čiji industrial zvuk definitivno odskače od ostatka albuma, ali ga time i dodatno začinjava i čini zanimljivijim. Glasnovne vratolomije i žestoka svirka čak pomalo vuku u neke punk vode. Je li to loše? Nimalo.

Za sam kraj albuma, ostavljene su dvije suradnje: DJ Umek na pjesmi "In Levitation" i Urban na "Strele v maju". "In Levitation" jedina je pjesma na albumu koja nije na slovenskom, već na engleskom. Drago mi je da je tome tako jer sam uvijek imala osjećaj da Siddharta u pjesmama koje su na engleskom izgubi esencijalan dio sebe. Iako su možda i najzaslužnije za Siddhartin europski uspjeh, nikada mi nisu bile na istoj razini kao one na materinjem jeziku. Pjesma je sama za sebe nedvojbeno dobra, lijepo izbalansirana kombinacija alternativne i dance glazbe. 

"Strele v maju" smatram punim pogotkom – Siddhartina žestina i Urbanov artistic štih, kao i kombinacija dvaju specifičih vokala savršen su šlag na tortu ovog rođendanskog izdanja. Fino izaranžirana suradnja koja šalje onu ultimativnu poruku: "Hodimo skupaj skozi noč/ Naši glasovi plašijo zveri/ Skupaj ostanemo ljudje/ In ta svet ustavimo/ Združeno".

Za sam kraj albuma, Siddharta je pripremio i simpatični bonus track za svoje fanove pod nazivom "Road".

Iako pomalo neobičan album, koji me, a vjerujem da u tome nisam jedina, iznenadio, "Ultra" je album kojime se dostojno obilježilo i proslavilo 20 godina karijere ove slovenske rock mašinerije. Iako s instrumentalne strane definitivno laganiji u odnosu na njegove prethodnike, "Ultrine" se poruke i melodije polako, ali sigurno ušuljaju u uho i tamo ostanu. A veselimo se čuti ga i u Zagrebu, u Tvornici, 24. 3. i tako sa Siddhartom još jednom proslaviti ovu veliku godišnjicu!

Popis pjesama:
1. Volk Q Ovce
2. Premladi
3. Nastalo bo
4. Flip
5. Korakamo*
6. Calvi*

7. Dolga pot domov
8. Terminal
9. In Levitation
10. Strele v maju*
Bonus track - "Road"

Top pjesme*

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.