Albumi

Ružno Pače - tinejdžerska rapsodija za gotičarke, bičarke, emo patkice i sve one koji se tako osjećaju

Ružno Pače - tinejdžerska rapsodija za gotičarke, bičarke, emo patkice i sve one koji se tako osjećaju

Svaka generacija tinejdžera ima svoje boli i depresije. No, s početkom novog milenija većina boljki tinejdžera zapravo je izazvana dosadom ili činjenicom da im je netko uputio zlobni komentar na internetu na račun njihova fizičkog izgleda.

I tako je nastala emo generacija. Koja je, doduše, danas već odrasla i još uvijek je emo, samo je s Myspacea i MSN-a zakoračila u stvarni život i njihovo se stanje više ne karakterizira kao “emo” već “anksioznost”. Jer, eto, udario je stvarni život. 

Nebulozama se još nekoliko godina ima vremena baviti jedna potpuno nova, TikTok generacija koja se udaljila od jednostavnih punk-rock riffova i unazad nekoliko godina prodala dušu zaraznom hip hop beatu i hedonistički nastrojenim rimama. Njima ne treba ljubav, samo seks i pare - gotičarka je tako postala bičarka. 

 

 

Ružno Pače obuhvaća najbolje (ili najgore) od obje generacije, kao svojevrsni kroničar emo pokreta, te autor jednog od najzanimljivijih izdanja 2020. godine - albuma “Hentai, spid i emo pank!”. I kaže mi kolega nedavno, daj zabrij kako će majke reagirati kada u YouTube tražilicu ukucaju “Ružno pače”, u želji da klince “oplemene” bajkom iz svog djetinjstva. 

Uh, kako će mamama biti oči crvene od bijesa, kada slučajno kliknu na istoimeni, ujedno i najveći hit s ovog albuma. No, sigurna sam da će potomci biti oduševljeni, posebice njihova starija braća koju tek počinje pucati pubertet. Jer Ružno Pače je sve što jednom tinejdžeru treba u životu. Buntovništvo bez posebnog povoda, ludi provod s frendovima i eksperimentiranje sa životom. I koliko će se god starijim, “mudrijim” i “moralnijim”, generacijama ovo činiti “odvratno” i “fuj” i “kakav je ovo prostak”, ruku na srce, ovaj je album odraz svake generacije, samo malo iskreniji i direktniji od prethodnika.

I pri tome je izuzetno uvjerljiv, nadasve simpatičan, jer, sve što “pristojni” ljudi zapravo misle, on to izgovori javno, glasno i jasno. Opet, toliko bezbrižno i neopterećujuće, u zaraznom emo punk ritmu uz koji je nemoguće ne zaplesati. Taj val energije u koji je žanrovski umiješan i drum’n’bass udahnuo je svježinu domaćoj trap sceni, dao joj dodatan uzlet i priliku da skupi još širu publiku. Jer ovog Pačića vole "i skejteri i stoneri i smoreni tinejdžeri, i punkeri, hip-hoperi i Justin Bieber hejteri, odmetnici, trifteri i pičke koje nose Gucci". 

 

 

Posebno je zanimljiv njegov odnos i stav prema ljubavi, zbog kojeg bi ga žestoke feministkinje mogle vrlo lako prozvati šovinistom, no on je uistinu daleko od toga. On je frajer kojem je dosta blesavih ženskih nebuloza, očajničkog ponašanja i ostalih mana koje nose “izgubljene” i razmažene tinejdžerke. I zato im je rekao ono što ih ide, s potpunim pravom, ponekad dozom ironije, ali veoma spretno, spontano i, najvažnije, zabavno. Pjesma “Bebo daj odjebi” najbolji je primjer toga, a dok se s cijelim svijetom obračunao na samom kraju albuma u pjesmi “Hoću da mi cijeli svijet popuši kurac”. Mislim da bi se u toj pjesmi mogli pronaći svi, pogotovo oni “anksiozni” milenijalci koji su ipak zadržali dio pankerskog duha u sebi.

Jer, ima tu i grungea devedesetih, to je potpuni kaos i mješavina svega i svačega, kako i sam naslov nalaže. 

Svijet ima Yungblooda i Machine Gun Kellyja, mi imamo Ružno Pače. Ovo je fantastično, svakako poslušajte ako do sada niste. Izbacite svu negativu iz sebe i pretvorite ju u pozitivu, jer je ovaj album savršen za to.


Popis pjesama: 
1. Lav song*

2. Volim tebe, mrzim sebe

3. Buraz nema nikog douma

4. Oči crvene*

5. Nema škole bez alkohola

6. Ispod mosta (feat. Goca RIP)*

7. Bebo daj odjebi (feat. Lil Sjena)*

8. Hoću da mi cijeli svijet popuši kurac*

 

*top pjesme