Albumi

Recenzija albuma

Recenzija albuma "In Mind" indie rockera Real Estate

Nakon trogodišnje pauze i punjenja atmosfere nostalgičnim prizvucima usnulih tonova albuma "Atlas" (2014.), Real Estate se, nakon ponekih promjena u bendu, napokon vraća na scenu s novim trofejom naziva "In Mind".

Rad ovog sastava često se svrstava pod relaksirajuću glazbu koja vam gotovo bez prestanka može svirati u pozadini, bez da vas ometa ili pak vuče da se koncentrirate na akorde i ritmične gradacije.  Često se može i svrstati pod pojam neutralnosti koji jednostavno čini da se osjećate dobro dok svira u pozadini vaših banalnih i svakodnevnih scenarija. Ponekad se ovakav osvrt na bend može iščitati kao oštra i pomalo uvredljiva opaska, no jedan od članova ukratko je rekao: "Mislim da ljudi ne znaju što činiti dok nas slušaju. Mi smo bend s gitarama, ali nikada nismo pretvrdi ili premeki, što se melodičnosti i jačine tiče." I to im je sasvim dovoljno, jer nekada očito treba znati pogoditi točku između pretjeranog i nepretjeranog. Bend trenutno broji pet članova, s činjenicom da Matt Mondanile nedavno napušta bend ne bi li se više posvetio svom osobnom projektu Ducktails. Odlaskom ključne gitare, zvuk benda se, bez obzira što su na mjesto korijenske gitare postavili dugogodišnjeg prijatelja Juliana Lyncha, takoreći promijenio. Doduše, razlike nisu toliko očite onima koji bendu priliku daju tek nakon čitanja ovog osvrta, no odete li unatrag nekoliko godina i poslušate prvijenac (2009.) i Days, ta se promjena i osjeti. Također, toj razlici i pridaju odrastanja samog benda kao kolektiva, pa i njegovih članova. Lider i glavni vokal benda Martin Courtney, teško pronalazi vremena zbog obiteljskih obaveza, a ostali pokušavaju održati međusobnu ravnotežu kao benda samog. Kategorizirajući glazbu Real Estatea, vrlo je jednostavno zaključiti da je indie rock temelj njihovog stvaranja.

Ipak, ovdje se još spominju podžanrovi poput surf rocka i beach rocka. Glazbena produkcija i melodijska tečnost svakako se može usporediti s glazbenim opusima bendova The High Llamas, Yo La Tengo i The Shins. Odlaskom člana "temeljca" benda i dolaskom novog, zvuk se, kao što je i prije navedeno, u albumu "In Mind" mijenja. Starijim slušateljima ovo je izdanje u jednu ruku blago razočaranje, upravo iz razloga mijenjanja korijenske produkcije i one sićušne u glazbenom stilu s gitarskog aspekta. Album broji jedanaest pjesama i sadržajem se najviše okreće prema prihvaćanju životnih poglavlja i njih samih, kao i prihvaćanja sudbine glazbenika koji za život zarađuje turnejama u brojnim gradovima i ponovnim vraćanjem u rutinu, kao i osobnim obiteljskim obavezama. Album, uz ostale prethodnike, održava toplinu i senzibilnost koju je bend stekao dolaskom na indie glazbenu scenu. Pjesmom "Darling", koja također prva dobiva pomalo neobičan spot, otvara se album kojim bend kroz njeno stvaranje kolaborativnim naporom podsjeća slušatelje na zvuk koji i kroz nekoliko godina stagnacije nije u potpunosti izgubljen. Valja naglasiti, i ponoviti, kako je ovaj album većinski osobne tematike, tj. kolektivnog odrastanja i međusobnog prihvaćanja benda ("I woke up Sunday morning back where I belong, the chorus only interrupts"). Ta se tematika da iščitati iz pjesama "Serve the Song" i "Saturday". Liričnost benda je u konstantnoj uravnoteženoj kolaboraciji sa sanjivim melodijama, a posebice u "After The Moon" i "Two Arrows" koje mogu zvučati kao vrlo prikladna kulisa ljetnome danu. "White Light" jest djelomičan ostatak iz starijeg albuma "Atlas" i to se da čuti, posebice slušajući rifove.

S obzirom da je "In Mind" 70 % sastavljen od kraćih demo snimki iz duljih vremenskih materijala, može se zaključiti da je sastav kolektivnim naporom izbacio album s namjerom da dokaže kako unatoč raznim preprekama ne može iznevjeriti svoju želju za sviranjem i očuvanjem zvuka. Pjesma "Saturday" izvrsno to opisuje i zatvara ovo izdanje Real Estatea. Dizajn naslovnice potpisuje Robert Beatty, dizajner koji se profilirao radeći plakate glazbenicima psihodeličnog sadržaja poput Thee Oh Sees i Tame Impala. Onima koji su željni ozbiljnije pristupiti bendu, svakako je preporučljivo preslušati "In Mind" nekoliko puta, no s druge strane, album ne razočarava i u slučaju pozadinske glazbe koja nesvjesno tvori ugodan ambijent običnim  trenucima.

Popis pjesama:

01. Darling
02. Serve The Song*
03. Stained Glass
04. After The Moon*
05. Two Arrows*

06. White Light
07. Holding Pattern*
08. Time
09. Diamond Eyes
10. Same Sun
11. Saturday *

*Top pjesme

SR
SR

Novinarka Sound Reporta