Albumi

(Postepena) metamorfoza Poets of the Fall

(Postepena) metamorfoza Poets of the Fall

U nas ne toliko poznati, ali u vlastitoj domovini itekako popularni, Poets of the Fall već skoro 15 godina objavljuje svoju kombinaciju alt rock romanse. Nakon „Clearview“, uratka koji je kvalitetno odrađen, ali ipak igrao na sigurno, Finci su izbacili „Ultraviolet“. Iako ima pomaka, treba malo vremena za naviknuti se na novonastale promjene.

Početni singl „Dancing on Broken Glass“ će vjerojatno zateći fanove svojim dance pop aranžmanom. Sama stvar nije nimalo loša. Dapače, vrlo je ugodna promjena, ali možda prenagla za bend koji je dosad odlučno jedrio alt rock vodama. „My Dark Disquiet“ pokazuje da ipak nije sve po novom jer su svi ostali elementi i dalje tu. Pregršt ljubavnih motiva zavijenih u mnoštvo metafora, pouzdan tragičan vokal i dovoljno pamtljivih melodija da ćete se prisjetiti barem jedne stvari s albuma. „False Kings“ je još jedan primjer neobičnog odabira za singl. Orkestralni aranžman podsjeća na „War“, ali sa znatno više drame. Iako drukčiji, mnogo se više reprezentativan primjer njihovog stila.

Glavna novina jest da zvuk sadrži izražene elektroničke elemente, doduše i dalje u pozadini. Sveukupni zvuk albuma je mnogo pozitivniji od prijašnjih uradaka. Melankolija je i dalje prisutna, ali u znatno manjoj količini. Dok „Fool's Paradise“ demonstrira novi optimizam, „Standstill“ i „Moments Before the Storm“ nude malo starog štiha i spuštaju nas na zemlju. „The Sweet Escape“ je jedina stvar koja tek djelomice uspijeva u svojem naumu. Kombinacija dramatičnog refrena i produkcije pop rocka 80-ih nije baš najsretnija. Barem se „In a Perfect World“  zato iskupila njihovom dobrom starom akustičkom melankolijom. Cijeli je album lijepo zaokružila „Choir of Cicadas“, još jedan dokaz da im – kvalitetno – odrađen pozitivni zvuk nikada nije škodio.

Album nije nimalo loš, ali bi mogao biti i bolji. Ako misle nastaviti istim smjerom, trebat će doraditi elektroničke elemente. Nisu loši, ali bi mogli biti bolje iskorišteni. Možda bi im malo dulja pauza dobro došla. Zadnje što trebamo jest još jedan posrnuli rock bend jer su se igrali s (elektroničkom) vatrom.


 

Popis pjesama:

  1. Dancing on Broken Glass*

  2. My Dark Disquiet

  3. False Kings*

  4. Fool's Paradise

  5. Standstill

  6. The Sweet Escape

  7. Moments Before the Storm

  8. In a Perfect World*

  9. Angel

  10. Choir of Cicadas*

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."