Albumi

Miley Cyrus

Miley Cyrus "Plastic Hearts" - Sočni flert s osamdesetima

Na putu od Disneyjeve pop zvjezdice do jedne od najslavnijih svjetskih pop megazvijezda, Miley Cyrus koketirala je s hip-hopom, psihodelijom, countryjem i svime između. Njezini live nastupi na kojima je često obrađivala pjesme izvođača rock i metal žanrova, dali su naslutiti na sljedeći logičan korak – Mileyin prvi rock album.

Dok slušate snimke Mileynih live izvedbi pjesama poput “Say Hello 2 Heaven” Temple of the Dog (ako niste, obavezno poslušajte) koju je otpjevala na koncertu u čast pokojnom Chrisu Cornellu ili Metallicinu “Nothing Else Matters” s prošlogodišnjeg Glastonbury festivala, jasno je da su to stilovi u kojima se ona osjeća najugodnije,najslobodnije, a njezin i inače snažan glas poprima jednu sasvim novu moćnu dimenziju.

Tim i drugim obradama Miley je na sebe skrenula pažnju poklonika spomenutih žanrova koje gotovo sigurno ne bi zainteresirala svojom “redovnom” glazbom, a koji su imali priliku vidjeti da se iza pomno aranžirane produkcije, marketinških kampanji i Mileyinog dotadašnjeg ispoliranog pop zvuka krije pravi, sirovi talent u svojem najčišćem i najstrastvenijem obliku.

Mileyina zaluđenost rock i pop zvukom osamdesetih rezultirala je albumom “Plastic Hearts. “Plastic Hearts” trebao je biti objavljen prije otprilike dvije godine, ali su sve snimke izgubljene u požaru koji je uništio Mileyinu kuću te je morala započeti ispočetka. To bi vjerojatno bio jedan potpuno drugačiji album jer je, kako sama kaže, bila potpuno druga osoba, a tadašnje pjesme na nju danas se više ne odnose.

U posljednje dvije godine Miley su se na privatnom planu dogodile turbulencije iz kojih je izašla kao odlučna, samouvjerena i nepokolebljiva osoba koja zna što želi i za time ide bez obzira na to što bilo tko drugi o tome mislio, a pjesma “WTF Do I Know” kojom otvara album, savršen je odraz upravo takvog stava.

Album se nastavlja s “catchy” “Plastic Hearts” na čijem početku je ubačen jedan od brojnih “Easter eggova” koji se pojavljuju na albumu, a koji neodoljivo podsjeća na “Sympathy for the Devil” legendarnih The Rolling Stonesa.

Slijedi balada “Angels Like You”, a nakon nje aktualni singl “Prisoner” na kojem joj se pridružila još jedna pop zvijezda – Dua Lipa. “Prisoner” je pop pjesmuljak zaraznog ritma koji evocira hit Olivije Newton-John “Physical” i koji će sigurno dominirati glazbenim ljestvicama, no nekako je “ižvakana”, mlaka i proceduralna pop pjesma kojoj fali malo “mesa”.

Nakon synth poslastice “Gimme What I Want” na redu je “Night Crawling”, duet s ljudskim utjelovljenjem osamdesetih-Billyjem Idolom. Zabavna, plesna i uzbudljiva pjesma koja je jedan od vrhunaca albuma.

“Midnight Sky”, odličan najavni singl albuma inspiriran je nezaboravnom “Edge of Seventeen” Stevie Nicks, a kombinacija obje pjesme “Edge of Midnight” na kojoj se na vokalu pridružila i sama Nicks, nalazi se u bonus pjesmama digitalnog izdanja albuma. Stihovi “I was born to run, don't belong to anyone” možda su najbolji prikaz trenutnog Mileynog životnog stava.

Svojim country korijenima Miley se vraća na emotivnoj “High” u kojoj se ističe raskoš njezinog prepoznatljivog “hrapavog” vokala. “High” je Miley napisala sa svojim dugogodišnjim suradnikom Markom Ronsonom, a njihova kolaboracija ponovno se pokazala kao dobitna kombinacija. Slijedi “Hate me”, vjerojatno “najoldschool pop Miley pjesma” albuma.

“Bad Karma” duet je s jednom od “najbadass” rockerica u povijesti i Mileyinom muzom – Joan Jett. Njihove energije, vokali i stil u potpunosti su međusobno komplementarni te “Bad Karma” zvuči apsolutno fantastično.

“Never Be Me” lagana je i intimna glazbena ispovijest, a album zaključuje “Golden G String” u kojoj se Miley osvrnula na trenutnu situaciju u društvu. Među bonus pjesmama digitalnog izdanja našli su se spomenut remix “Edge of Midnight”, sjajne live obrade “Heart of Glass” Blondie i klasik Cranberriesa “Zombie”.

Miley Cyrus za sebe kaže da se mijenja tolikom brzinom da ponekad ni sama nije sigurna kao kakva osoba će se probuditi drugi dan, a jednakom brzinom mijenjaju se i njezini glazbeni stilovi. Ono što je sigurno kod Miley je da ništa nije sigurno, a s obzirom da u planu ima objaviti i album obrada Metallice, tko zna, možda će njezino sljedeće izdanje još više otići u “žešće” glazbene vode. “Plastic Hearts” zabavna je vožnja kroz rock i pop memorabiliju osamdesetih godina prošlog stoljeća s Mileyinim autentičnim potpisom, ne propustite ga.

 

Popis pjesama:

1. WTF Do I Know 
2. Plastic Hearts 
3. Angels Like You 
4. Prisoner (Ft. Dua Lipa) 
5. Gimme What I Want 
6. Night Crawling (Ft. Billy Idol)*
7. Midnight Sky*
8. High*
9. Hate Me 
10. Bad Karma (Ft. Joan Jett)*
11. Never Be Me 
12. Golden G String 
13. Edge of Midnight (Midnight Sky Remix) (Ft. Stevie Nicks) 
14. Heart of Glass (Live from the iHeart Festival) 
15. Zombie (Live from the NIVA Save Our Stages Festival)                                                                                                                

*top pjesme

 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja