Albumi

Mark Ronson - Uptown Special

Mark Ronson - Uptown Special

Motiviran starim melodijama i zvukovima, mudro koristeći najveće glazbene komercijalne zvijezde i jak produkcijski tim, Ronsonov Uptown special njegov je najbolji album, najprodorniji spram njemu dosad netaknutih generacija.

Mark Ronson nije izvođač u standardnom izdanju. On je producent koji okuplja velik broj stručnih i izuzetno talentiranih ljudi. Sam predvodi cijeli tim, zajedno s njima kompozira, svira, programira i zapravo djeluje u svakom pogledu osim vokalne izvedbe. Naposljetku ujedinjuje svaku pjesmu. Njegova opsesija za vraćanjem čišćim i poticajnim glazbenim vremenima odvodi ga na nove puteve. Poznat prije svega kao DJ i producent po remixevima visoke kvalitete, valjda mu je dosadilo biti pri vrhu, a nikad prvi.

Zato ovim četvrtim albumom kao da zaista iskorištava sve potencijale, svoje i tuđe. Kako je Bruno Mars već neko vrijeme u samom vrhu showbizza, a lako mu leže soul, funk i hip hop, Ronson igra na sigurnu kartu kada ga bira za suradnju, a naposljetku i singl Uptown funk za promociju ovog albuma. Mark Ronson će preko Marsa zasigurno naći put do mlađih generacija.

Na Uptown specialu sve skupa zvuči kao elektro i pop rock redizajniranje hitova 70-ih s ciljem vraćanja vječito zanemarenim instrumentima i glasovnim varijacijama, kao i maksimalnom iskorištavanju potencijala pratećih vokala. Lakoća kojom se šeće ovim albumom čini ga vrijednim slušanja, a to je ono čime album mami na prvu. Ronson otvara Uptown special  laganicom i kratkom pjesmom Uptown's first finale, isti uzorak ponavlja na vrhuncu albuma (Crack in the pearl) te isto tako zatvara album (Crack in the pearl, pt. II). Idiličan je prijelaz s intra na iduću skladbu ljetnog prizvuka i tango plesnu Summer breaking. Ulazimo u potpuno novu dimenziju uz Feel right koja je gruba, prosta i neodoljivo asocira na radove Jamesa Browna. Ista predstavlja uvod uspješnici Uptown funk koja već sada smješta album na vrhove svih glazbeno priznatih ljestvica.

Ono što album čini dostojnim spominjanja, prema tome i preslušavanja, pjesme su koje s Markovim stažom već možemo nazvati "ronsonovskima". To je onaj specifični pridjev koji je izvedenica nastala iz prepoznatljivoga glazbenikova zvuka. Iako pjesme Ronsonovog stila lagano spuštaju ritam i nekako umiruju prethodni dojam, istovremeno daju ravnotežu albumu. Nakon dobrog plesa uz predstojeću I can't lose, uz Daffodils se jednostavno odmoriš. Ima disko zvuk Studija 54, a toliko je uhu prilagodljiva da ju moraš voljeti. Zanimljivo je da album zvuči kao da se nalazimo u nekoj vremenskoj kapsuli i iznutra slušamo stare hitove promatrajući sve što se zbiva sada.

Zaključno, motiviran starim melodijama i zvukovima, mudro koristeći najveće glazbene komercijalne zvijezde i jak produkcijski tim, Ronsonov Uptown special njegov je najbolji album, najprodorniji spram njemu dosad netaknutih generacija.

Datum izdavanja: 13. siječnja 2015.

Popis pjesama:

 1. "Uptown's first finale" (featuring Stevie Wonder & Andrew Wyatt)
 2. "Summer breaking" (featuring Kevin Parker)
 3. "Feel right" (featuring Mystikal) *
 4. "Uptown funk" (featuring Bruno Mars) *
 5. "I can't lose" (featuring Keyone Starr) *
 6. "Daffodils" (featuring Kevin Parker) *
 7. "Crack in the pearl" (featuring Andrew Wyatt)
 8. "In case of fire" (featuring Jeff Bhasker)
 9. "Leaving los feliz" (featuring Kevin Parker)
 10. "Heavy and rolling" (featuring Andrew Wyatt) *
 11. "Crack in the pearl, pt. II" (featuring Stevie Wonder & Jeff Bhasker)

* top tracks 

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.