Albumi

Irena Žilić -

Irena Žilić - "Travelling"

Irena Žilić je jedan od bisera naše glazbene scene, i to cjelokupne, a ne samo one kantautorske ili „podzemne“. To je nagovijestila još pred gotovo dvije godine EP-jem Days of Innocence, a potvrdila i svojim prvim albumom – Travelling.

Album nas, kako i sam naslov sugerira, vodi na put kroz Irenin život, to jest – kroz život nas samih; kroz međuljudske odnose, odnose sa samim sobom, razne etape sazrijevanja, prve i one sljedeće ljubavi.

U „Cricket and Mouse“ progovara o odnosu s roditeljima i njihovoj brizi koja ne prestaje niti kada odrastemo. Ova pjesma vas zaskoči odmah na početku i može vas natjerati da zasuzite ako niste oprezni. Nas koji (više) nemamo „kompletan set“ roditelja – pogotovo. O buđenju i raznim fazama ljubavi govore „Whatever Feels Right“, „Eve“ i „The Fall“. „On My Own“ je pjesma o osamostaljivanju koje Irena uspoređuje s putovanjem u nepoznate dubine, dok „Autumn Delight“ kao da nas podsjeća da bismo s vremena na vrijeme trebali zastati, odmaknuti pogled od raznih ekrana i usmjeriti ga prema prirodi koja nas cijelo vrijeme okružuje i koja nam vrlo jednostavno može donijeti zadovoljstvo.

Dok u „The Storm“ pjeva o brigama i onom strahu koji vas može spriječiti da živite punim plućima, idućom nas pjesmom, „Days of Innocence“, Irena vodi natrag u neka mnogo bezbrižnija, nevinija vremena - u doba djetinjstva. U sličicama koje opisuje - ležanju u travi, trčkaranju, krvavim koljenima, raznim igrama koje samo djeca ili oni s još uvijek djetinjim srcem mogu izmisliti, krađi voća iz vrta susjeda - mogu se gotovo svi prepoznati. Kada vam dani nisu baš najbolji, kada vam se čini da cijelo vrijeme činite iste greške i kada vam je teško pronaći utjehu, pustite da vas ohrabri „Little One“. Razmišljanja o budućnosti i nametnutim pravilima prevladavaju u „More Than a Lot“, dok promjenu evocira pjesma „Scars“.

Irenine intimne tekstove odlično nose atmosferične i maštovite melodije, delikatni aranžmani i Irenin zvonki vokal koji je, kako i treba biti, uvijek u prvom planu. Mladom producentu, Marku Mrakovčiću, posebno se treba čestitati na besprijekorno obavljenom poslu zvukovnog slaganja i pakiranja. Ono je bilo doista neophodno za ovo putovanje kojim vas vode Irenine poruke - osobne, no istovremeno univerzalne.

Kada se budete htjeli odmaknuti od svega, kada vam bude potrebno otisnuti se na vlastito putovanje, odaberite ovaj album i Irenu kao svoje suputnike. Nećete zažaliti.

 

Popis pjesama:

 1. Cricket And Mouse*
 2. Whatever Feels Right*
 3. On My Own*
 4. Autumn Delight*
 5. The Storm
 6. Days of Innocence*
 7. Little One*
 8. The Fall
 9. More Than a Lot*
 10. Scars*
 11. Eve

* Top tracks

Ana Hotko
Ana Hotko

Fear is a liar