Albumi

Haze – uranjanje u melankoliju s Irenom Žilić

Haze – uranjanje u melankoliju s Irenom Žilić

U posljednjih nekoliko godina domaću glazbenu scenu gotovo je preplavilo mnoštvo kantautora i kantautorica koji na njoj pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem. Iako ne bih nikako željela tvrditi da ga nisu svi (ili bar većina) svojim sposobnostima i kvalitetom i zaslužili, Irena Žilić jedna je od rijetkih koja mi je osobno baš "zapela za uho" izdvojivši se u masi svojim jedinstvenim zvukom i pristupom.

Prije tri godine Irena je izdala hvaljeni album prvijenac "Travelling", akustični album čija su nježnost i melankoličnost brzo osvojili publiku. Iako je i "Travelling" još relativno svjež u našem pamćenju, izdavanjem albuma "Haze" Irena je potvrdila zašto je upravo njen vokal zaslužio da mu se prida više pozornosti. 

Zašto "Haze"? Naziv albuma korijen vuče iz pjesme "X", a ideja iza naziva bila je dočarati miks emocija koje prožimaju album i pronaći zajednički nazivnik za sve pjesme, koji bi u ovom slučaju bio, prema Ireninim riječima, "emotivna izgubljenost". Za razliku od prvijenca, "Haze" u jednu ruku djeluje mračnije i povremeno u slušatelju izaziva određeni nemir i dozu tjeskobnosti, no u trenutku se Irenina priča zaokrene za 180 stupnjeva i pruža nam priliku da ponovno osjetimo onu iskrenost i krhkost koja je bila misao vodilja albuma "Travelling". Uz predivan vokal, upravo je ta raznolikost zastupljena na albumu ono što ga čini još boljim. Okušaji u drugačijim žanrovima, povremeno dodavanje syntha i sklonost oplemenjivanja zvuka elektronikom –dovoljno, ali ipak ne previše da bi se izgubila nota intimnosti, putovanje iz mračnijih voda prema svjetlosti i tako kroz čitav album –  sve su to samo neki od razloga zašto "Haze" toliko brzo postaje miljenik slušatelja. Za tu je raznolikost sasviim sigurno bar djelomično zaslužan i producent Mark Mrakovčić, koji je očigledno uspio prepoznati smjer u kojem je Irena željela ići te ga na dobar način uobličiti a da se pritom ne izgubi išta na kvaliteti ili na kreativnosti autora.

Što se samih pjesama tiče, album otvaraju "The Moon" i "From Scratch", obje neodoljivo tugaljive i sjetne. Iako je naziv albuma povezan s drugom pjesmom, upravo za vrijeme preslušavanja "From Scratch" u mislima automatski nastaje emocija i vizija koje se savršeno slažu s nazivom "Haze" – želja za promjenom, a opet nemogućnost da se išta postigne.  Pjesmama koje slijede, "Into The Wind" i "X", album sa strane melodije dobiva pozitivniji zaokret i uranja u pop vode, dok lyricsi i dalje odaju osjećaj nejasnoće i borbe sa samim sobom. Osobni favorit na albumu bez sumnje je pjesma "Hold On", spoj umirujuće melodije i glasnih emocija koje pod svaku silu žele izaći na vidjelo. Album se nastavlja pjesmom "Omega" sličnog senzibiliteta, nakon koje slijedi "Little Daggers", pjesma koja odiše dojmom potpune nemoći i ranjivosti. Album je zaokružen pjesmama "Afterglow" i "Pioneers" kojima se Irena pozdravlja sa svime do tad izrečenim i daje nadu da ipak postoji izlaz i nešto bolje.

Albumom "Haze" Irena je još jednom potvrdila zašto je njena pojava na hrvatskoj sceni izazvala toliko zanimanja i reakcija. Iako je svih 9 pjesama prožeto mračnim i melankoličnim notama koje prije ili kasnije obuzmu slušatelja, zbog brojnih delikatnih sitnica kojima je album dočaran on ne postaje monoton. Zanimljivo je gledati kako se Irenina karijera i njen izražaj napreduju i koje se promjene događaju te se veselimo pratiti u kojem će se smjeru razvijati i dalje.

Popis pjesama:
1. The Moon
2. From Scratch*
3. Into the Wind*

4. X
5. Hold On*
6. Omega
7. Little Daggers
8. Afterglow
9. Pioneers

*Top pjesme

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.