Albumi

Kompilacijski House of Pablo

Kompilacijski House of Pablo

U proteklih godinu dana, u raznim medijima ste podosta mogli čitati o kolektivu House of Pablo, a pogotovo tijekom veljače kad su u Tvornici kulture održali dvodnevnu manifestaciju pod imenom House of Pablo festival. Ekipa iza bendova Killed a Fox, Muscle Tribe of Danger and Excellence, She Loves Pablo, Reflex Kid, Malady Lane te Straight Outta Fridge okupila se pod istim krovom jer su shvatili da će zajedničkom snagom, trudom i idejama puno lakše snaći na neafirmiranoj sceni, nego svaki za sebe i bome su bili u pravu. Baš za potrebe festivala, snimili su kompilaciju novih pjesama koju su nazvali "House of Pablo Vol. 1", a sada, par mjeseci kasnije, vrijeme je da se malo podsjetimo na tu istu kompilaciju i napišemo koju rečenicu o njoj.

Od prvog dana organiziranja, u kolektivu se vode Do it yourself (DIY) pristupom, počevši od snimanja zvuka i videa, organizacije koncerata, izrade mercha pa sve do dijeljenja prostorija za probe i snimanje koji je uređen baš u Pablovoj kući. Kvaliteta tog istog DIY stvaralaštva im raste, a dokaz tome je i ova kompilacija, a tom "možemo sami" filozofijom, postavili su odličan primjer svim bendovima koji se nalaze u istoj situaciji kao i oni.

Killed a Fox je ovdje zastupljen s dvije pjesme koje se tematski nastavljaju na njihov drugi album, Spring of Sloth and Haze, iz 2013. godine. "Gunshot Residue" i "Beyond Repair" žanrovski su čisti miks utjecaja alter rock bendova kao što su Alice in Chains, Tool, Soundgarden i sl. te su nabijene pohvalnim rock/metal riffovima, zanimljivim ritmičkim promjenama i odličnim refrenima.

Malady Lane se vodi "nježnijim" alt rock/grunge utjecajima. Vokal benda je, kao i u Foxima, Chris Ian, ali tu staje stroga poveznica između ta dva benda. Dok KaF naginje više prema metal spektru, Malady Lane ipak više hoda po "nježnijoj", rock strani ulice. "Grace Galore" i "Incision" su prve dvije pjesme koje su studijski snimili te su dobar pokazatelj što vam ovaj bend može ponuditi u nadolazećoj budućnosti.

Reflex Kid. Ova ekipa odlično kombinira instrumentalne elemente rocka i metala s rap vokalima, vodeći se bendovima kao što su Rage Against the Machine i Limp Bizkit. Ritmično, snažno i nabrijano su najbolji pridjevi koje im mogu dati. Rap vokal Naukovića ne popušta tijekom izvedbi, a u pjesmama se solidno uklapaju i clean back vokali koji donose određenu dozu sinergije u pjesme. Također, iza sebe nemaju drugi studijski materijal, tako da se do neke budućnosti morate strpjeti samo s kompilacijskim pjesmama - "Devil Angel" i "Stop The Engine".

Straight Outta Fridge je mlađi brat Malady Lanea i Reflex Kida. U ovoj najnovijoj prinovi u kući se ponovno nalazi Nauković kao vokal, ali instrumentalnu postavu dijele s bendom Malady Lane.  Dok sličnost između SOF-a i Reflexa postoji te se jače osjeti u pjesmi "My Time", koja je žešća i više vođena rock rifovima, u "Big Things" prevladava mix funka i hip hopa. Ova druga je puno snažnija i kvalitetnija izvedba jer se u istoj osjetno vidi razlika od ostatka bendova u kolektivu, dok bi "My Time" lagano mogli pomiješati s nečim što napravio Reflex Kid.

Muscle Tribe of Danger and Excellence nas je počastio s nove dvije snažne rock/metal izvedbe u, već za njih poznatom, žestokom stilu. "M31", za koju su snimili i spot je moj osobni favorit na kompilaciji.  Laganim uvodom brzo prelazi u snažnu rock izvedbu prepunu odličnih, žestokih riffova i odličnih ritmičkih promjena. Ovo im je "hit" koji neće zaobilaziti set liste na koncertima i vjerujem da će biti favorit publike radi svojeg brzog i žestokog ritma koji na koncertima posjetitelje tjera na benganje i pogo, a i u tom tipu pjesme će se širi dio slušatelja koji voli žešći zvuk lakše pronaći.

"idontneedyoureverythingcauseeverythingisless" je jedna od dvije izvedbe najduljeg imena, ali najkraće minutaže na albumu. Za razliku od "M31", ova kreće naglo i žestoko, snažnim riffom na gitari u pratnji  bubnjeva koji diktiraju brzi tempo te vokala koji recitira "So this is how it's gonna be...". Gotovo u punk stilu pjesama, ovdje nema pauze, vokal cijelo vrijeme prelazi iz versa u refren i nazad, osim finalne solaže, mijenjajući tempo iz brzog u spori pa opet nazad i tako u tih kratkih minutu i pol. Odlična izvedba na kojoj mi se sviđa taj "kratko i jasno" pristup.

Za kraj nam je ostao najstariji i najpoznatiji "stanar kuće", She Loves Pablo i njegove dvije izvedbe "Center of the Earth" te "You Won't Go To Heaven When I Eat Your Ghost" (konkurent za najdulje ime pjesme na kompilaciji, a potencijalno i svih vremena).

"Center of the Earth" je stonerski orijentirana rock metal rasturačina za koju je snimljen i spot početkom godine. Srednji tempo, žestoki riffovi te snažan Šimekov vokal, uz dobre back vokale, ovaj uradak čine klasičnim Pablom. Isto je i s "YWGTHWIEYG", koja ima malo jači metal štih. Opako dobar uvodni riff nabrijava slušatelja do nakon 40 sekundi uvoda, kada pjesma uspori te se formira tema koja predvodi pjesmu. She Loves Pablo ovdje ne nudi nešto novo, ali baš za pohvalu, nude onu "staru" kvalitetu koja ih izdvaja za predvodnike i starješine u kući.

Album nudi i bonus pjesmu u vidu "Valentine's veil", akustične kolaboracije Domagoja Šimeka (Pablo i MTDE) i gosta na albumu, Nenada Gajića.  Ova pjesma je mješavina elemenata world music/etno glazbe, westerna, i laganog rocka,  predvođena vokalima i akustičnom gitarom čiji će vas glavni riff neodoljivo podsjetiti na Bon Jovijevu pjesmu "Dead or Alive".  Zanimljiva pjesma, koja mi je sjela kao lijepo iznenađenje na albumu te koja odmiče od standardnih okvira rada bendova u kolektivu, ali opet se dobro uklapa u kompilaciju. Drago bi mi bilo kada bi kroz godine pala još koja ovakva suradnja.

U svakom slučaju, ova kompilacija je jedno snažno izdanje koje bi trebalo preslušavati i koje bi svoje mjesto trebalo naći u glazbenim kolekcijama svih ljubitelja žešćeg zvuka. Vrijedi čekati albume pojedinih bendova u kući te se nadati da će 2016. donijeti novu kompilaciju jer društvo iz Pablove kuće itekako nudi  pregršt kvalitete, a pred sobom imaju svijetlu budućnost koju vrijedi pratiti.
Kompilaciju možete skinuti na House of Pablo Bandcamp profilu.

Popis pjesama:

01. Muscle Tribe of Danger and Excellence – Idontneedyoueverythingcauseeverythingisless
02. Killed a Fox – Gunshot Residue*
03. Straight Outta Fridge – My Time
04. She Loves Pablo – Center of the Earth*
05. Malady Lane – Grace Galore
06. Reflex Kid – Devil Angel
07. Muscle Tribe of Danger and Excellence – M31*
08. Killed a Fox – Beyond Repair
09. Straight Outta Fridge – Big Things*
10. She Loves Pablo – You Won't Go To Heaven When I Eat Your Ghost*
11. Malady Lane – Incision*
12. Reflex Kid – Stop The Engine*
13. Valentine's Well* (bonus pjesma)

Izdvojene pjesme*

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."