Albumi

Frenkie, Kontra, Indigo: Samouvjerena nostalgija

Frenkie, Kontra, Indigo: Samouvjerena nostalgija "Egzila"

U egzilu stvoren, drugi studijski album čelnih ljudi FM JAM države dostojan je nasljednik prethodnika objavljenog prošle godine.

Samo godinu dana nakon izlaska djela snimljenog u Berlinu, radnja se seli u Tokio. Polijetanje za daleki Japan novi je korak punoljetnog FM JAM-a, još jedno poglavlje djelovanja kojim su, kako sami kažu, sve bliže savršenom. Izuzetno agresivno i samouvjereno najavili su novi album, fantastičnim singlom "Đe Će Ko" nakon kojeg je uslijedila suradnja sa Zijahom Sokolovićem u "Teoriji zavjese". 

Flow neupitne kvalitete nešto je na što smo već navikli; na "Egzilu" i dalje zvuči čvrsto i uvjerljivo. "Molotovom" su zapalili svjež adrenalin i beskompromisno na album istresli sve što im je na duši. Sve što je bilo, što je sada i što će tek biti. Kako album privode kraju, vrelija je nostalgija za rodnim krajem. Na putu za Tokio stali su i u Frankfurtu kako bi pozdravili prijatelje - Ćelo i Abdi njemačkim su repom razbili monotoniju i dodatno ojačali sastav. Ne daju se oni ni Sidi ni Bushidi.

Braća se uvijek drže zajedno, premda im nije uvijek lako, ne nedostaje optimizma i samopouzdanja, što god bilo. Svu su unutarnju snagu pretočili u "Egzil", pokazali su i ranjivost, ukazali na prolaznost i emotivno protresli slušatelja u "Testamentu". Ne srame se ljudskosti kojom novi album obiluje, ali ne libe se niti slatke osvete, onoj nekoj koja "Sad bi htjela". 

Trinaesta "San" melodično zatvara priču iz egzila, priču iz Japana, jer FM JAM je svjetska republika koju čine ljudi, priče i zajedništvo koje ne poznaju teritorijalne i materijalne granice. Sveukupno gledajući, nešto blaži od "Putanje", no nimalo lošiji kvalitetom. Ništa bleja, samo rad, rad i disciplina. Preporuka.


Popis pjesama:
1. Tugy Plaky
2. 4 Zida
3. Đe Će Ko*
4. Repat s rajom 
5. Teorija zavjese
6. Testament
7. Egzil
8. Molotov
9. Motaj kablove
11. Baš svi*
12. Sad bi htjela
13. San*

*top pjesme