Albumi

Detmeć predstavili prvijenac – čuje se tu neki potencijal...

Detmeć predstavili prvijenac – čuje se tu neki potencijal...

...da bi bilo jako dobro da Dino Jelusić postane stalno član benda. Jer u toj bi postavi, ova ekipa bila apsolutno nenadjebiva.

Hrvatski Rage Against The Machine? Još uvijek ne, tek su na početku, no potencijal i entuzijazam je neosporiv. Detmeć je požeški rap rock bend sa zagrebačkom adresom koji je nedavno postao dio Croatia Records obitelji. To je definitivno potvrda njihove kvalitete i odličan vjetar u leđa da se iz underground benda svojom žestokom spikom prebace u mainstream te pošteno prodrmaju domaću glazbenu scenu kojoj ovakav bend itekako treba.

 

 

Debitantski album „Na rubu“ donosi deset autorskih pjesama koje otkrivaju jednu izuzetno zanimljivu pojavu, no s velikim nedostatkom hitoidnog karaktera. Dečki poseban naglasak stavljaju na društveni aktivizam, što je očito već na samom otvaranju s pjesmom „Dijelimo se“ čiji zarazni refren ostaje u uhu odmah nakon prvog slušanja. Nastavljaju niz žestine pomiješane s gorčinom koja odlikuje relativno dobrom kvalitetom, no uz mnoštvo ostavljenog mjesta za napredak.

Dok žestina distorzirane instrumentalne podloge razvaljuje sve pred sobom, vokal nije dovoljno snažan da joj parira. Svakako bi trebalo poraditi na flowu kod reperskih dionica koje je potrebno izvesti s mnogo više žara, strasti i čvrstine, uz definitivnu nužnost poboljšanja intonacije i tehnike u pjevnim dionicama.

Druga stvar je nedostatak upečatljivih stihova, određenih statementa zbog kojih bi se ovaj bend, i album, mogli izdvojiti iz mase i spoznati svjetlost mainstreama. Predstavljen materijal uistinu je „Na rubu“ između amaterskog undergrounda i profesionalnog mainstreama.

 

 

No, to je samo početak, kreativnosti im ne nedostaje, svaka pjesma donosi zanimljiva skladateljska rješenja, tako da slušatelju u niti jednom trenutku ne bi trebalo biti dosadno ili naporno slušati njihova djela. Također, ove bi stvari mogle biti garancija odlične, žestoke live svirke, koja im, s obzirom na predstavljeno, u ovom bi trenutku trebala biti glavni adut dok ne premoste sve „dječje bolesti“ te na sljedećem albumu scenu ne napadnu s velikim hitom.

A kako pomesti sve pred sobom? Onako kako su to napravili u pjesmi „Zamijeni me“ – stilski, tehnički i sadržajno. Fantastična stvar prema kojoj bi svakako trebali formirati svoj daljnji tijek karijere.

 

Popis pjesama:

  1. Dijelimo se
  2. Carcosa *
  3. Kamion želja *
  4. Zamijeni me *
  5. Iza nas
  6. Bijeli separe *
  7. Kroše
  8. Mnogo jak
  9. Hotelska soba
  10. Život je sam

*top pjesme