Albumi

"Mercedes City" - ono što mnogi pokušavaju Bore Balboa je uspio

Svojevrsna legenda undergrounda, Bore Balboa, objavio je drugi studijski album “Mercedes City” u kojem je dodatno potvrdio i naglasio nekoliko zanimljivih činjenica o sebi i domaćoj trap/hip hop sceni.

Za one koji se do sada nisu susreli s ovim imenom, radi se o šibenskom reperu koji je do nedavno uživao veliki ugled u užim krugovima, no objavom debitantskom albuma “Šarena močvara bezakonja 2” prošle godine, upoznala ga je šira regionalna publika. 

Mnoštvo njegovih demo snimaka na YouTubeu broje i nekoliko desetaka tisuća pregleda, a produkcijskim poliranjem njegov umjetnički talent sada je dobio novi značaj. 

 

 

Zbog nešto inteligentnijih sarkastičnih rješenja u versovima njegovo stvaralaštvo još uvijek nije lansirano na sam vrh, jer, ovdje se ne radi o pomodnom tutururutu tutururutu trepu koji će preko noći završiti na vrhu YouTube trendinga, već o nešto kvalitetnijem pristupu koji je više nalik na svjetske velikane nego na “mala voli bmw” lokalne spike. Ironiju materijalizma Bore predstavlja na mnogo opušteniji način, stvarajući personu koja pažljivo hoda po rubu između dobre zezancije i društvene kritike, zbog čega će ga svaka strana moći shvatiti i čuti samo onako kako ona to želi. Što je, komercijalno gledajući, zapravo najbolja opcija, zar ne? Radi se o skillu kojeg bi mnogi regionalni treperi željeli postići, ali obično rezultira kao preveliki cringe. Bore balansira jednostavno, opušteno, pritom se i očito dobro zabavlja.

I što se to točno događa u “Mercedes Cityju”? Ugodna vožnja kroz devet pjesama koje su produkcijski veoma dobro ispolirane. Na prvo slušanje kao apsolutni predvodnik albuma ističe se “Bura i nevera” na čijem refrenu gostuje Grše koji je doslovno otpuhao sve pred sobom, oko sebe i iza sebe. Grše je jednostavno standard svoje vrste.

Zanimljiva je blaga sličnost pjesama “Sjebat ćemo klub” i “Napravit ću scenu” Kuku$a, no s jednako upečatljivim, hedonistički nastrojenim versovima, mogla bi jako dobro proći na live svirkama. Ili postati himna Hardkoo profila na društvenim mrežama.

Odmjerenost i umjerenost također je jedna od njegovih karakteristika - u punchlineovima gotovo nikada ne pretjera, poprilično elegantno rješava stvari, što u kombinaciji s autentičnošću daje krajnju zanimljivost ovom novom šibenskom gangsta proizvodu, kao što to radi u pjesmama “Emily Ratajkowski”, “Malibu” ili “Air Max”. 

 

 

Najveći hitoidni potencijal krije se u pjesmi “Playboi Carti Vibes”, koja bi, uz “Buru i neveru” mogla postati veliki favorit publike. Kad južnjaci udruže snage, to je dobitna kombinacija.

Ono što ovom albumu mrvicu nedostaje jest instrumentalna raznolikost koja bi ga lansirala na sam vrh, jer, ovaj je album i više nego dobar nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi u bližoj budućnosti. Ogroman potencijal koji ima sigurnu poziciju na sceni. A zna i repat na njemačkom, poslužit će za širenje tržišta u dijaspori.

Nakon što završite s vožnjom “Mercedes Cityjem”, zapalite jednu i uživajte u minutama poezije na njegovom YouTube kanalu. Trap meets Rade Šerbedžija. HR3 na aparatima.

Fina ugođenost, inteligencija i talent; savršena doza humora, sarkazma i modernog hip hop zvuka - ono što mnogi žele, a nikako ne mogu postići. To je Bore Balboa.

 

Popis pjesama:
1. Intro
2. Mercedes City
3. Bura i nevera*
4. Tokyo
5. Sjebat ćemo klub (ft. Polo Čare)
6. Mrtav ili broke*
7. Air Max
8. Malibu (feat. Vekac)
9. Playboi Carti Vibes (ft. Brzo Trči Ljanmi)*
10. Emily Ratajkowski*
11. Outro

 

*top pjesme