Albumi

Blue Öyster Cult “The Symbol Remains”: Kult ostaje

Blue Öyster Cult “The Symbol Remains”: Kult ostaje

Kad pomislite da vas 2020. godina više ne može iznenaditi, niotkuda se pojave Blue Öyster Cult i objave novi album.

Iako ovi enigmatični rock veterani gotovo dva desetljeća nisu objavljivali novu glazbu, daleko su bili od mirovanja. Blue Öyster Cult poznati su po svojim dugotrajnim i ekstenzivnim turnejama, a bogati katalog njihove impresivne, gotovo pola stoljeća duge karijere, i dalje privlači brojne obožavatelje. Potpuno razumljivo,jer tko ne bi uživo htio čuti klasike Don't Fear the Reaper, Godzilla, Astronomy, Burning for You, Then Came the Last Days of May, Cities on Flame With Rock and Roll i ostale brojne uspješnice.

Možda bi čak i neki od njihovih obožavatelja postavili pitanje je li ovaj album bio potreban, a tim pitanjem bavio se i bend kojem je trebalo jako dugo da se odluči na ovaj korak, jer kako kažu, od live nastupa su živjeli bolje nego ikad i zašto bi onda snimali album koji nitko neće htjeti kupiti. Ipak, toliko uživaju svirati u postojećoj postavi da su tu suradnju odlučili okruniti svježim studijskim materijalom.

Uz izvorne članove; glavnog gitarista/vokala Bucka Dharmu i glavnog vokala/gitarista Erica Blooma, na ovom albumu su zasvirali basist “povratnik” Danny Miranda koji se nakon više od desetljeća vratio u bend, Jules Radino na bubnjevima i Richie Castellano na klavijaturama i gitarama (na nekoliko pjesama preuzeo je i ulogu glavnog vokala).

The Symbol Remains, petnaesti po redu studijski album BÖC, “mig” je svim njihovim dosadašnjim albumima. Kao što ih je kroz čitavu karijeru bilo nemoguće ukalupiti u jedan žanr, tako je ostalo i danas. Od hard rocka, klasičnog rocka, heavy metala, progresive s dozom psihodelije i još koječega - album sadrži sve sastojke potrebne za poznatu BÖC magiju.

Na vokalima se izmjenjuju Dharma, Bloom i Castellano što albumu daje još jednu interesantnu nijansu dinamike. BÖC oduvijek su bili fascinirani i inspirirani znanstvenom fantastikom, spiritualnim, nadnaravnim, a takve teme nisu izostale ni ovaj put. Na pet pjesama (That Was Me, Box in My Head, Nightmare Epiphany, Florida Man, Secret Road ) u tome im je pomogao i pisac cyberpunk znanstvene fantastike John Shirley, možda najpoznatiji po pisanju originalnog scenarija za film Vrana. Teme pjesama sežu od teorija zavjera (The Edge of The World), kompleksnog odnosa s tehnologijom na The Machine, pa čak i pozadine iza porijekla popularnog memea Florida man, koji u fiktivnoj ideji Bucka Dharme ima korijen u kletvi koja je bačena za vrijeme konkvistadorskog iskrcavanja na današnju Floridu.

Pjesma koja se možda naviše ističe na albumu, a usput sadrži onu neodoljivu, mističnu energiju kakvu nalazimo na primjerice Astronomy, je Alchemist. Moćna pjesma utemeljena na kratkoj priči H.P. Lovecrafta, pršti eksplozivnim riffovima karakterističnim za Bucka Dharmu i osvaja na prvo slušanje. Posebna poslastica je i rockabilly/country “veselica” Train True (Lennie's Song).

Čitav album nabijen je energijom i žestinom, a iako pjesme s The Symbol Remains odjekuju njihovim ranijim fazama stvaralaštva one nisu reciklirane. Zvuče originalno, svježe i nadahnuto te se osjeća da je bend istinski uživao stvarajući ih. Dugogodišnji fanovi BÖC na ovom albumu pronaći će sve ono što kod njih vole, a za one koji se s njima još uvijek nisu upoznali, The Symbol Remains može poslužiti kao odličan uvod u stvaralaštvo jednog od najoriginalnijih i najposebnijih bendova koji nakon gotovo pola stoljeća karijere ima još puno toga za ponuditi.

Popis pjesama:

 

1. That Was Me
2. Box in My Head
3. Tainted Blood
4 .Nightmare Epiphany
5 .Edge of the World
6. The Machine
7. Train True (Lennie’s Song)*
8. The Return of St. Cecilia
9. Stand and Fight
10. Florida Man*
11. The Alchemist*
12. Secret Road
13. There’s a Crime
14. Fight

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja