Albumi

Björk i njezina mantra za sreću

Björk i njezina mantra za sreću

Björk se vratila! Nakon dvije godine pauze, dobili smo još jedan uradak koji ju čvrsto stavlja u sam vrh ženske glazbene scene. Nakon emotivnog žrvnja naziva „Vulnicura“ na red je došlo nešto pozitivnije. To nešto nosi naziv „Utopia“. Raj njezinom paklu.

„Arisen My Senses“ prvi je znak da album puca u visine. Bilo stvarne, bilo figurativne, produkcija odiše nevjerojatnom energijom koja slušatelja uzdiže u neviđene predjele. Jasan je kontrast melankoliji koji je posjedovala „Vulnicura“, osobito kad uslijede singlovi „Blissing Me“ i „The Gate“, praktički meditativna elektronika koja ravnodušnima može ostaviti samo one isušene duše i kamena srca. Nestrpljivima potonja možda neće isprve sjesti, ali s vremenom se melodije zavuku pod kožu i tamo ostanu. Glavna odlika albuma jest to što se motivi i ideje konstantno prelijevaju iz jedne pjesme u drugu pa sve ostavlja dojam nerazdvojivog djela. Tako puhački sastav na „Utopia“ odlično nadopunjuje osjećaj jedinstva s prirodom koje se postepeno razvija u dramatičnoj „Body Memory“. Zvučna slika nastavlja se mijenjati te kod „Losss“ već postepeno poprima industrijsko-elektronički zvuk, ali začudo ne remeti unutarnji mir pjesme, barem ne do samog kraja kad se osjeti znatna neizvjesnost. „Tabula Rasa“ pred kraj albuma uvodi nemir, zazivajući trenutke u ljubavi kad počinjemo otpočetka i nastojimo pronaći sami sebe, dok "Saint" priziva početne trenutke veselja koji su pa skoro iščeznuli što smo bliže završetku. Možda sve to u konačnici ustvari ne naginje idealizmu, već realizmu. Jer, tko sa sigurnošću može reći da je ljubav savršena?

Na trenutke se album doima dugačak. Sve se neprestano izmjenjuje pa je ponekad teško postaviti točnu granicu između pjesama. Ali isplati se. Na sceni ima vrlo malo alternativnih izvođačica ovakvog kalibra, sposobnih doprijeti i do šire publike. Treba sve to upiti, doživjeti. Stoga je najlakše jednostavno se opustiti i prepustiti emocijama. Vrijedi svake minute.

 

Popis pjesama:

 1. Arisen My Senses*
 2. Blissing Me*
 3. The Gate*
 4. Utopia
 5. Body Memory
 6. Features Creatures
 7. Courtship
 8. Losss
 9. Sue Me
 10. Tabula Rasa*
 11. Claimstaker
 12. Paradisia
 13. Saint
 14. Future Forever

*top pjesme

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."