Albumi

Bijela Krema –

Bijela Krema – "Vladavina"

Zagrebački underground trash heroji rock and rolla, Bijela Krema, izbacili su novi album Vladavina. U maniri old school bendova radi se o albumu relativno kratkog trajanja (nešto dulje od 30min), punog živopisnih priča s kojima se može poistovijetiti sva (ne)zagrebačka mladež koja se redovito kulturno uzdiže na klupicama Ribnjaka ili savskog nasipa uz najjeftiniji etanolski nektar bogova od crnog, bijelog grožđa ili pak hmelja tj. svi dječaci koji vikendima pokušavaju zbariti pa si dan nakon izlaska šalju poruke o svojim (ne)uspjesima te sve cure koje u takvim ekipama vole provoditi vikende jer potiho znaju da su tu zabava i smijeh zagarantirani dok su radnim danima uzorne kćeri, školarke i studentice.

Nekročoban, Narkoman Kurt i Boro Herceg kroz cijeli album stilski balansiraju svirku između heavy metala i punka što se čuje odmah na otvaranju u pjesmi “Vukodlak”, dok frontman Princ Arthas ne štedi svoje grlo svojim hrapavim, nezrelo ozzy/lemmyevskim i antiškolovanim vokalom koji će vas natjerati da se u istoj mjeri ne štedite na njihovim brzo pamtljivim refrenima.

“Garava” kreće s odličnim akustičnim blues gitarskim uvodom koji se ubrzo transformira u razarajući distorzirani riff dok  u “Nekih dana” Arthas sam sebi priznaje ljubavni krah stihovima “…kada ja jako dobro znam, da ti nisam potreban…”.

U black sabbathovskoj “Hennesy” Nekročoban svira upečatljivi, najmračniji i najmelodičniji solo na albumu kojim podsjeća na atmosferu Maidena iz rane faze.

Za piti Hennessy para nemate, ali eto zato poslušajte Bijelu Kremu koja je besplatna.

Svi oni koji poznaju Arthasa stihovi “…ne trebam ja tvoju mladost, dosta mi je moja starost, ne trebam ja tvoje grudi…” znaju da laže samog sebe i slušatelja, a još kad bi poradio na izgovoru ko zna kakve lirske dragocjenosti bi se mogle čuti na ovom albumu.

Još jedna rock and roll alkoholna himna “Opijah se” naći će put do srca svih onih koji su barem jednom u noćnim provodima završili koljenima u blatu a to shvatili tek sutradan kada su ugledali prljave hlače na podu sobe, dok svi oni koji nemaju volju čitati Hemingwaya mogu poslušati epsku “Starac i more” kao posljednju fazu “Vladavine”.

Ovaj album, nasljednik kultnog “Bio sam Ti Prvi” donosi napredak u izvedbi i produkciji ovog veselog kvarteta. Komercijalnog uspjeha vjerojatno ni ovaj put neće biti, čega je bend i svjestan, no vrijednost Bijele Kreme je to da se radi o jednom od rijetkih hrvatskih bendova inspiriran tabu temama koje smo svi u mladosti prošli i još uvijek prolazimo, u kojem su autoironija i antiglamur  dio ponosa a ne sramote, bend koji ne teži prema vrhu jer se sasvim dobro osjećaju tamo gdje jesu.

Album možete poslušati na http://bijelakrema.bandcamp.com/album/vladavina , a družiti se s bendom uz akustičnu promociju možete 25.4. u zagrebačkom caffe baru „Purgatory“.

 

Popis pjesama:

  1. Vukodlak
  2. Garava*
  3. Nekih dana
  4. Hennessy*
  5. Vladavina
  6. Ne trebam
  7. Opijah se*
  8. Starac i more*

*Top tracks

Jakša Stecca
Jakša Stecca

Like a drunk in a midnight choir...