Albumi

Abroad Experiments - On the bright side

Abroad Experiments - On the bright side

Progressive, alternativni melodični rock osnova je Abroad Experimentsa, mladog zagrebačkog benda upornog u stvaranju svjetski razumljivih stihova. I ovaj put, na svom drugom albumu On the bright side pisali su pjesme isključivo na engleskom jeziku. Album po mnogočemu prati svog prethodnika, ali On the bright side je nešto mračniji, strašniji, a i tužniji.

"De..." nije zapravo pjesma. Zvuk tipkanja, koraka i zaključavanja predstavljaju ulazak, premotavanje i pronalaženje zvuka. Tako je pronađena glasovirna dubina, odzvanjanje te mračni uvod u moć vokala Abroad experimentsa. (lyrics: I controll you, I, I can not escape from silence.)

"Silencing the truth" je agresivna od početnih taktova. Krajnje energična u svakom pogledu, ova skladba ističe lijep koloritet glasa Ivana Makovca. Kao favorit albuma ova pjesma se ističe svojim čestim izmjenama unutar skladbe. Od izrazite agresive na početku koja djeluje kao vrhunac, pjesma ide u dubinu i psihodeliju.

"Stale" je još jedan konkretan primjer na albumu gdje čujemo sve što Abroad Experiments nudi. To je žestok glazbeni angažman, čvrsta baza u odličnim bubnjevima, pokoji eletronski element i vokal koji briljira u visinama koliko i u dubinama koje na momente zvuče kao demonski strahovi.

"Pussy scream" je jedna od onih pjesama za koju bi se lako zapitali je li izvedba stranog izvođača. Općenito rijetko u hrvatskim medijima (televizija, radio) i od hrvatskih glazbenika možemo čuti nešto slično žanru u kojem su Abroad experiments.

"Creepy" započinje jako ugodnom gitarno izvedbom. Ističe se jednostavnom bazom i previranjima u mislima vokala. Tu emotivnu zbrku dodatno podupire električna gitara, kao izričaj nemira koji izlazi na površinu kroz riječi, koje su sve samo ne bajka.

"N song" je laganija pjesma na albumu, nešto dužeg instrumentalnog uvoda, s refrenom koji se brzo uvuče u uho. Zanimljivo je kako dečki, kako u ovoj pjesmi, tako i na većini albuma progovaraju o depresiji. Ljubavi pripisuju svoje uspone i izlaz iz učmalosti ružnih osjećaja.

"On the bright side" je vokalno najzrelija pjesma.Ona je glasovno izuzetno tmurna i maglovita, te instrumentalno čista.

Album zatvara nastavak početne pjesme, takoreći zaokružuje priču u „Depressed“. Pjesma je mračna i opsesivna, podsjećajući na tugaljive momente u filmskim uratcima Tima Burtona.

Bez obzira na cjelokupan pozitivan dojam albuma, sam naslov odaje dojam da se radi o nešto vedrijoj priči. Ili nas Abroad experiments samo pripremaju za svoju sljedeću priču?

Popis pjesama:

01. De...

02. Silencing the truth *

03. Stale

04. Pussy scream*

05. Pump

06. Creepy *

07. N song *

08. On the bright side *

09. People

10. ...Pressed

*top tracks

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.