Vije-sti

Zvuk kemijskih vrtova u Galeriji Močvara

Zvuk kemijskih vrtova u Galeriji Močvara

Robertina Šebjanič, Aleš Hieng – Zergon i Ida Hiršenfelder čine autorski tim koji otvara sedmi po redu godišnji ciklus u zagrebačkoj Galeriji Močvara posvećenoj umjetnosti zvuka. Uz razgovor s autorima, instalacija pod nazivom "Time Displacement / Chemobrionic Garden" otvara se u ponedjeljak, 20.3. u 20:00 i ostaje otvorena 21. i 22.3., od 17:00 do 20:00, sve u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, na adresi Trnjanski nasip bb, Zagreb. Ulaz je besplatan.

Prema riječima Ide Hiršenfelder, osnovna je ideja ovog rada stvaranje situacije u kojoj rast kristalnih struktura zauzima centralno mjesto. Ljudsko iskustvo, u smislu percepcije iz perspektive čovjeka, pritom se nastoji potisnuti i ostaviti sa strane kako bi se potaknula nova dimenzija slušanja – ona u kojoj smo izloženi posve drugačijoj perspektivi geološke prolaznosti vremena. Naša prolaznost vremena u odnosu na monumentalno geološko vrijeme je pitanje kojim autori izazivaju antropocentričnu perspektivu. Kroz nizanje kemijskih vrtova punih rastućih kristalnih tvari, boja i oblika, slovenski tim autora istražuje i evoluciju zvuka te principe kemije s ciljem pružanja uvida u kemijske procese sa samog početka nastanka života na Zemlji. Vrtovi su u stanju stalne promjene boja i oblika; te promjene detektira kamera, prenosi ih u računalni program i na taj način mijenja zvučni dio instalacije. Promjene u zvuku koje stvaraju vrtovi slika su geološkog vremena – spore i neprimjetne, posve izvan dohvata ljudskoj percepciji.


umjetnici: Robertina Šebjanič, Aleš Hieng - Zergon i Ida Hiršenfelder 
programiranje: Slavko Glamočanin
produkcija: Zavod Projekt Atol & Ljudmila – Udruga za znanost i umjetnost, 2015.
koprodukcija: Galerija Močvara
Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Slovenije i Grada Ljubljane - Odsjek za kulturu.

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
koprodukcija: Zavod Projekt Atol & Ljudmila – Udruga za znanost i umjetnost
projekt podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture Republike Slovenije, Općina Ljubljana

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni