Vije-sti

Zoran Predin predstavio knjigu

Zoran Predin predstavio knjigu "Glavom kroz zid" i najavio novi album "Zoran pjeva Arsena"

Ponedjeljkom navečer vrata mnogih kazališta su zatvorena, no sinoć je jedan događaj uspio napuniti do posljednjeg mjesta Zagrebačko kazalište mladih (ZKM).

Na predstavljanje knjige kantautora Zorana Predina "Glavom kroz zid" došli su brojni prijatelji, kolege Zorana Predina i ljubitelji knjiga. U organizaciji nakladnika "Fraktura" upriličen je razgovor u kojem su sudjelovali: Zoran Predin u glavnoj ulozi te Zoran Čutura, poznati košarkaš i sportski novinar, Sara Renar, kantautorica te Matija Dedić, naš vrhunski pijanist, kao gosti iznenađenja. Ovo je druga knjiga Predina koji je javnosti poznat prvenstveno kao slovenski rock glazbenik i osnivač novovalne grupe Lačni Franz, tekstopisac i skladatelj glazbe za kazalište, film i televiziju. Na tribini nazvanoj "Razotkrivanje" razgovor je vodio književnik Andrije Škare koji je istaknuo kako je književnik Miljenko Jergović usporedio Predina s Čehovom. Knjiga "Glavom kroz zid" kombinacija je autobiografske i književne fikcije podijeljena u tridesetak proznih minijatura, a na pitanje koja je razlika između pisanja pjesama i knjiga, Predin je odgovorio: U glazbi si ograničen minutama i riječima. U malo vremena treba reći sve što želiš i nekad me glazba inspirira za riječi, a nekad je obrnuto. Pisati knjigu je za mene kao prerija. Veliko prostranstvo u kojem nisam ograničen, ali opet poštujem zakonitosti. U uvodu nastojim zavesti čitatelja za priču, pa onda radim zaplet, kulminaciju i kraj. Sin mi je otkrio da je sad popularno da čitatelj može sam birati kraj pa sam eto mislio i na to.

 

 

Posjetitelji ZKM tako su imali prilike saznati koje je njegovo omiljeno jelo, ali i koja je to pjesma od koje ima traume, zašto je dugogodišnji prijatelj sa Zoranom Čuturom, zašto je Sara Renar njegova srodna duša i kako su Matija i on osvojili koncertne dvorane. Predin je najavio izlazak novog albuma "Zoran pjeva Arsena" koji je napravio u suradnji s Damirom Kukuruzovićem i na kojem gostuje Matija Dedić. Ovaj album izlazi na tržište u drugoj polovici veljače.
S Arsenom me veže dugogodišnje prijateljstvo i imam ogromno poštovanje prema njegovom liku i radu. Kad je Matija objavio album 'Matija svira Arsena' pao mi je napamet ovaj album. Siguran sam kako bi Arsen rekao na to: 'Svaki tvoj uspjeh je velika rana u mom srcu, osim ovog albuma - našalio se Predin.  
 
Duhovit i šarmantan, Predin je za kraj večeri najavio i svoj veliki koncert "Ljubavnik iz ormara", 7. ožujka u Lisinskom koji će biti presjek njegove 40 godina duge karijere. Gosti na koncertu bit će Matija Dedić, Lačni Franz, Damir Kukuruzović & Django Group te pjevačica kultne grupe Videosex, Anja Rupel. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni