Vije-sti

Zdenko Franjić – čovjek koji je Hrvatskoj otkrio rock!

Zdenko Franjić – čovjek koji je Hrvatskoj otkrio rock!

Znate li što je zajedničko Majkama, Overflowu, Kojotima, Goriboru, MORT-u i Bambi Molestersima? Svi su, naime, imali istu početnu stanicu svog glazbenog putovanja: Zdenka Franjića i njegovu izdavačku kuću, „Slušaj najglasnije“.

Naravno, nabrojeni su tek djelić bogatog kataloga koji je u posljednja tri desetljeća udomio niz imena, od koprivničkih Beatlesa, The Bugsa, preko kultnih Satana Panonskog i Jure Klavijature pa sve do Damira Avdića koji svojim stihovima postavlja preciznu dijagnozu cijele regije. Za svoje zasluge u pružanju diskografskog prebivališta i boravišta desecima bendova, kao i za neumorni rad na predstavljanju i održavanju hrvatskog undergrounda, Zdenko Franjić postat će prvi dobitnik Nagrade za životno djelo Rock&Off nezavisne glazbene novinarske nagrade, u zagrebačkoj Tvornici Kulture, 31. siječnja!

Od 1987. do danas, Zdenko Franjić je na svojoj etiketi „Slušaj najglasnije“ objavio preko 200 izdanja, na kazetama i CD-ovima, s punokrvnim omotima koji su često znali šokirati slučajne posjetitelje Zdenkovog štanda. Njegovi inozemni kolege danas su pak postali direktori hipsterskih „indie labela“, ušavši u kolo s velikim korporacijama i otvorivši moderne urede na visokim katovima poslovnih zgrada u Londonu i New Yorku.

No, Zdenku je oduvijek bio najdraži open space njegovog štanda i sloboda koju je imao u strastvenom predstavljanju svježih zvukova iz hrvatskih garaža. Uostalom, on je New York ionako već odavno bombardirao svojom serijom kompilacija „Bombardiranje New Yorka“ čije je prvo, antologijsko izdanje okupilo zavidnu postavu: Satan Panonski, Sköl, Messerschmitt, Majke, Machine Gun i Kaotične duše.

U Franjićevom „profesionalnom“ životopisu nije zanemariv ni njegov umjetnički alter ego, Lutajući DJ Zdena. Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš nazvao ga je „kraljem undergrounda“, a njegov broj mobitela i dalje je prvi i najvažniji u imeniku jednog mladog benda u potrazi za izdavačem.

„Nisam imal pametnijeg posla“, Franjićev je odgovor o pokretanju vlastite etikete, a svim tapšanjima, priznanjima i nagradama unatoč, i danas ćete ga najčešće naći za svojim štandom u Močvari, ispred Bookse ili na nekom glazbenom festivalu, skrivenog iza kutija CD-ova, kazeta, fanzina i stripova. Skrivenog iza pametnijeg posla.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni