Vije-sti

Zagrebački kvartet slavi 101. rođendan

Zagrebački kvartet slavi 101. rođendan

Zagrebački kvartet najstariji je hrvatski komorni ansambl, ali ujedno i jedan od najdugovječnijih bendova u Hrvatskoj, koji ovih dana slave 101 godinu djelovanja rođendanskim koncertom u CZK Novi Zagreb.

Kvartet je izvorno formiran u travnju 1919. godine koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda. Tada je osnovan i ostao je kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni.


Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom prošlog stoljeća postava se mijenjala, uvijek održavajući poetiku i etiku kvarteta u kojem nastupaju ponajbolji instrumentalisti. Mnogi od njih danas su (povijesno) renomirana imena hrvatske glazbe.

Suvremenu postavu kvarteta čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Najdulji staž u kvartetu, punih 37 godina, ostvario je violist Ante Živković. Zagrebački kvartet odsvirao je preko 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće.

Od brojnih domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo "Vladimir Nazor" dodijeljena im 2009. godine.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni