Vije-sti

Zagreb dobiva novi boutique festival - Reflektor

Zagreb dobiva novi boutique festival - Reflektor

Reflektor, novi zagrebački boutique festival, održat će se 3. i 4. lipnja na platou Tuškanac, u samom centru grada. U petak, 3. lipnja, nastupit će dvije sjajne kantautorice, Anna Calvi i Lovely Quinces te nova electro pop atrakcija Side Project. Subotnji line up sačinjavaju alter rock duo Blood Red Shoes i riječki Jonathan.

PETAK, 3. LIPNJA

Svirka na Reflektoru bit će premijeran nastup britanske kantautorice Anne Calvi u Zagrebu (dosad je kod nas nastupala samo na Terraneu). Anna Calvi na popisu izdanja ima dva albuma, "Anna Calvi" (2011) i "One Breath" (2013)", oba nominirana za najprestižniju otočku glazbenu nagradu, Mercury, ali i odličan EP "Strange Weather" (2014), na kojem je obradila izvođače poput Davida Bowieja, FKA Twigs i bend Suicide. Prošle je godine Anna snimila pjesmu "The Heart Of You" za potrebe filma "Trilogija različita: Pobunjena" koju je producirao Adrian Utley iz Portisheada. Početkom ove godine, dodala je jednu numeru za "Strung Out in Heaven, a David Bowie covers EP".

Poznata je po intenzivnom sviranju gitare i live nastupu u kojem često upravo na gitari pokušava kreirati zvukove drugih instrumenata. Već od samih početaka karijere, kritičari se o njenim svirkama koriste superlativima, ističući da se njezino strastveno muziciranje mora čuti uživo.

U nevjerojatno uspješnih osam godina na sceni, svirala je tna turnejama s Arctic Monkeysima, Interpolom, Grindermanom i Morrisseyom, surađivala s Brianom Enom, Davidom Byrneom, Marianne Faithfull te inovativnim i eklektičnim Heritage Orchestraom. Izvan glazbenog svijeta, Anna je jako puno surađivala s prestižnim imenima i brendovima modne industije, od Karla Lagerfelda, Chanela i Guccija do magazina Vogue. Domaćoj je publici još u živom sjećanju fantastičan nastup u ljubljanskom Kinu Šiška 2014. koji je bio rasprodan pet dana prije održavanja.

U protekle dvije sezone, jako se puno toga događalo u karijeri Lovely Quinces, od objave dva izuzetno zapažena EP-a, "No Room For Us" i "Meet Me In Moscow, Part One" preko otvaranja za Tame Impalu i Morcheebu, rasprodanih klubova u Hrvatskoj, regiji i Europi do prekooceanskih izleta na SXSW, u New York, Chicago i Toronto. Ponajveća priznanja došla su kad je s grupom Giant Sand odsvirala (kao predizvođač izvodeći nekoliko svojih pjesama te kao prateći vokal u GS setu) europsku turneju u kojoj se istaknuo sjajan nastup na Primavera Sound festivalu u Barceloni pred gotovo 5.000 ljudi. Odmah nakon te serije, uslijedila je ona s Thurston Moore Bandom gdje je kao predizvođačica zasvirala na četiri koncerta. Nakon svega, aktualni EP "Meet Me In Moscow, Part One" nomiran je za Europski nezavisni album godine biran od strane IMPALE.

Nakon uspješne promocije debitantskog albuma "Things Which No One Else Should Know About"Side Project će nastupiti na Reflektoru gdje će kombinacija synthova i električne gitare odlično zaokružiti njihov graveyard-pop potpis. Za Side Project sve je počelo s obradama bendova kao što su Depeche Mode, Muse i Texas, a debi izdanje dobilo je iznimne pohvale domaćih medija.

SUBOTA, 4. LIPNJA

Blood Red Shoes su alter punk rock band  iz Brightona kojeg čine prekrasna Laura-Mary Carter (gitara, vokal) i Steven Ansell (bubnjevi, vokal), energičan duo čija su dva zagrebačka koncerta mediji uvrštavali među najbolje tih sezona. Karizmatična Laurina pojava i čvrsto Steveovo bubnjanje svrstava BRS rame uz rame sa sličnim žensko-muškim kombinacijama poput The White Stripesa ili Handsome Fursa, a s gotovo 200 dana godišnje provedenih na turnejama nije niti čudo da su iznimno dojmljiva rock’n’roll mašina. Bend iza sebe ima 4 studijska albuma, "Box of Secrets", "Fire Like This", "In Time to Voices" i "Blood Red Shoes" te kompilaciju raritetnih snimaka "Tied At The Wrist". Tijekom ove godine, fokus će im biti finiširanje novih pjesama, uz samo nekoliko probranih nastupa među kojima je i onaj na Reflektor festivalu.

Nastup Jonathana na Reflektoru idealno će se poklopiti s objavom njihovog novog materijala koji će, sad je to sigurno, izaći u formi dva mini albuma. Prvo izdanje planirano je upravo za lipanj, neposredno nakon svirke na novom zagrebačkom festivalu. Nastupnom "Maggie" i debitantskim albumom "Bliss", riječka grupa Jonathan digla je proteklih par godina neviđen hype na ovim područjima čemu su pomogle i pjesme "Communicate!" i "Pictures" te "Try To Get Even", skinuta s maxi singla "Getting Closer is Keeping Us Apart". Uslijedili su nastupi po cijeloj regiji i van nje među kojima se posebno isiiču oni na Exitu, Flow i InMusic Festivalu, Pozitivnom koncertu, Eurosonicu, Wavesu u Bratislavi i Beču, rasprodanoj Tvornici, Saxu, Palachu te podrška Editorsima na ukupno četiri koncerta.

ULAZNICE
U prodaji su dnevne i festivalske ulaznice.
Dnevne za 3. lipnja u pretprodaji iznose 110 kn, a na dan koncerta 130 kn.
Dnevne za 4. lipnja u pretprodaji iznose 60 kn, a na dan koncerta 80 kn.
Festivalske ulaznice (za oba dana) u pretprodaji iznose 140 kn, a na dan koncerta 160 kn.

SLUŽBENA PRODAJNA MJESTA:
Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
Aquarius CD shop, Varšavska 1
Dirty Old Shop, Tratinska 18
Prodajna mjesta Entria I online www.entrio.hr

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni