Vije-sti

Zabranjeno pušenje kreće na svjetsku turneju

Zabranjeno pušenje kreće na svjetsku turneju

Zabranjeno pušenje priprema se za odlazak na svjetsku turneju kojom će proslaviti 35 godina albuma „Das Ist Walter“. Nakon čak 17 godina nastupit će u Kanadi, nakon čega se vraćaju na domaći teren u Split (18.10. Gripe) i Zagreb (19.10. Dom sportova). Turneju će nastaviti put daleke Australije, a potom i u Skandinaviji.

Početak turneje je 4. listopada u Calgaryju, a samo dan nakon nastupit će u Montrealu. Kanadska avantura nastavit će se 11. listopada u Windsoru uz veliku završnicu 12. listopada u Torontu.

"Putovanje po svijetu uzbudljivo je za svakog 'ko se bavi muzikom. Kao prvo, to je suočavanje sa samim sobom i surovom istinom šta zapravo značiš i koliko tvoja muzika vrijedi. Ali kada je čovjek iz Sarajeva, put je divna prilika da opet sretneš svoje prijatelje iz mahale ili iz škole i da pomalo sastavljaš to razbijeno ogledalo svog vlastitog života. Jer kao što kaže jedna duhovita izreka - 'Sarajlija ima svugdje, pa čak i u Sarajevu'". – izjavio je uoči turneje frontmen benda Sejo Sexon.

Velike proslave najavljene su i na domaćem terenu – 18. listopada nastupit će u Splitu (Gripe) te 19. listopada u Zagrebu (Dom sportova) uz goste čija će imena biti otkrivena uoči koncerata. Bend će potom u studenom krenuti prema Australiji gdje ih čekaju Perth, Sydney i Melbourne. Pred kraj mjeseca su u slovenskom Ormožu, a zatim će se uputiti prema Danskoj u Kopenhagen, Švedskoj u Stockholm i Norveškoj u Oslo.

Prvijenac kao povod za najavljene velike koncerte još jednom će podsjetiti zašto je Zabranjeno pušenje jedan od omiljenih rock bendova te koliko je upravo taj album i značaj Waltera kao heroja Sarajeva bio ključan za sazrijevanje mnogih generacija, kako intelektualno, tako i glazbeno. Voljeni i šire od regije s nebrojeno turneja diljem svijeta, već dugi niz godina djeluju pod vodstvom Seje Sexona koji se s pravom nametnuo kao konstanta i zaštitno lice benda. Uz presjek cjelokupne karijere, Zabranjeno pušenje u još boljoj formi nego ikad priprema spektakl za pamćenje. Turneja skrojena od jakih svjetskih gradova dokaz je dugovječnosti benda koji je s pravom stekao kultan status, ne samo na ovim prostorima,  već i šire.

Datumi turneje:

4.10.  – CALGARY (Kanada) @Marquee Beer Market & Stage

5.10.  – MONTREAL (Kanada) @Groove Nation

11.10. – WINDSOR (Kanada) @Banquet HALL CLUB 9

12.10. – TORONTO (Kanada) @The Opera House

18.10. – SPLIT (Hrvatska) @Gripe

19.10. – ZAGREB (Hrvatska) @Dom sportova

1.11.  – PERTH (Australija) @Rosemount Hotel

2.11.  – SYDNEY (Australija) @The Factory Theatre

4.11.  – MELBOURNE (Australija) @170 Russell

9.11.  – ORMOŽ (Slovenija) @Martinovanje

16.11. – KOPENHAGEN (Danska) @Ungekulturhuset Klauzdal

22.11. – STOCKHOLM (Švedska) @Fryshuset Klubben

23.11. – OSLO (Norveška) @Eventhallen

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni