Vije-sti

YĪN YĪN stiže u Močvaru

photo: YIN YIN, credit: Harry Heuts

YĪN YĪN stiže u Močvaru

Hangtime Agency i Močvarin world music program Vrelo zvuka 18. svibnja dovode YĪN YĪN, plesnu atrakciju koja zavodi čudnim spojem thai funka, psihodeličnog rocka i disca. YĪN YĪN su posljednjih godina postali prava plesna atrakcija u Europi, a sada po prvi put dolaze u Hrvatsku!

Ulaznice ranograbilice su dostupne do 21.3. (ako ne budu ranije rasprodane) i mogu se kupiti po cijeni od 70 kn, nakon čega će koštati 85 kn. Na dan koncerta cijena će biti 100 kuna. Kupiti se mogu u Dirty Old Shopu na adresi Tratinska 18 ili preko njihovog webshopa.
Grupa je osnovana 2018. u nizozemskom Maastrichtu, a odmah su svojim radom zaintrigirali ljude iz Les Disques Bongo Joe, jedne od trenutno najvažnijih funk izdavačkih kuća na svijetu. YĪN YĪN funk uzimaju kao osnovu, a svoj izričaj uglavnom vežu uz glazbu iz Južne Azije 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, popularno zvanom kao 'thai funk'. Naime, kada su Amerikanci ratovali u Vijetnamu i okolnim zemljama, sa sobom su ponijeli i glazbu koja je na tom području doživjela sinergiju s tradicijskim zvucima te postala iznimno popularna među domicilnim stanovništvom.

Svjetsku popularnost te glazbe napravili su razni 'diggeri' koji su početkom 21. stoljeća objavljivali thai-funk kompilacije, a uskoro su se pojavili i bendovi koji sviraju glazbu inspiriranu tim zvucima.
YĪN YĪN se smatra jednim od najvažnijih modernih bendova koji se poigravaju s thai-funkom. Od svojeg prvog EP-a osvojili su plesne podije, a album "The Rabbit That Hunts Tigers" iz 2019. gurnuo ih je među najvažnije izvođače bogatog Bongo Joe kataloga. Najbolji opis tog albuma je ovaj: “Made of groovy tunes and dance killers, this album could be the crazy soundtrack of a 60s hippie village on the South China Sea.”

No, iako je album doživio veliki uspjeh, pravu snagu YĪN YĪN crpe na live nastupima. U to će se jamačno uvjeriti svi koji ih dođu vidjeti u Močvaru gdje dolaze promovirati novi album - "The Age Of Aquarius" . On je svjetlo dana ugledao početkom ožujka, a izdala ga je najbolja world music izdavačka kuću na svijetu - Glitterbeat Records.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni