Vije-sti

Večeras počinje Zadar Jazz & Blues 2017.

Večeras počinje Zadar Jazz & Blues 2017.

Treću godinu za redom u Zadru se održava Zadar Jazz & Blues, u organizaciji HNK Zadar, a mnogima će baš to biti događaj sezone. Na vrhuncu turističke sezone od 26. do 28. srpnja, HNK Zadar, u suradnji s Turističkom zajednicom Zadra, u sklopu Zadar Jazz & Blues organizira nekoliko vrhunskih koncerata. Koncerti se održavaju u predivnom i čarobnom ambijentu Muzeju antičkog stakla, s kojeg se pruža prekrasan pogled na obalu, gradski most i zidine, koji su ove godine uvršteni na UNESCO -ov popis svjetske baštine.

Čast otvorenja festivala 26. srpnja pripala je američkoj pjevačici Joyce Elaine Yuille koja po prvi put nastupa u Hrvatskoj, iza koje su brojni nastupi na jazz i blues festivalima u Europi te diljem svijeta. Surađivala je s brojnim poznatim svjetskim umjetnicima, a bila je i prateći vokal slavnoj disco divi Gloriji Gaynor s kojom je na turneji provela šest godina. Utjecajem različitih glazbenih stilova, a nadahnuta divama poput Sarah Vaughn, Nine Simone, Ette James, Carmen McCrae, Elle Fitzgerald te njoj najdraže pjevačice Phyllis Hyman, Yuille je razvila osobni stil koji njezina publika iznimno cijeni i voli. Nastupit će s bendom JAM JSR. 

Četvrtak, 27. srpnja dovodi nam Josefa Adlera koji će nastupiti uz Django grupu Damira Kukuruzovića.  Josef Wawau Adler međunarodno je priznat gitarist iz porodice Sinta koji je svjetsku publiku osvojio već prvim albumom “Wawau Adler – With Body and Soul” iz 1991.g i od tada je nezaobilazno ime svih najvažnijih festivala jazza u svijetu. Pod velikim utjecajem Djanga Reinhardta, ali i Wes Montgomerya, Charlie Parkera, Pat Martina i Georga Bensona razvio je zavidan vlastiti gitaristički stil i sam inspirirajući mnoge jazz gitariste. Surađivao je sa značajnim glazbenim imenima poput Bireli Lagrenea, Stochela Rosenberga, Andreasa Oberga, te Holzmanna Wintersteina, Joela Lochera i harmonikaškog virtuoza Marcela Löfflera. Wawau Adler stoga spada danas među najtraženije romske jazz glazbenike u svijetu. Damir Kukuruzović svojevrstan je homage glazbi D. Reinhardta i S. Grappellia, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća, a sam Kukuruzović, inače vlasnik Siscia jazz cluba, već dugi niz godina slovi kao najvjerniji sljedbenik Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Najpoznatiji promotor francuskog jazza, Kukuruzovićev quartet, nastupao je na svim bitnijim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju Djangove glazbe i jazza. Na svom cd-u Green Hill Gipsy Swing, svirao je s francuskim gitaristom Angelom Debarreom te violinistom Loulou Djinom. Godine 2009. imao je turneju nazvanu „pariško čudo na harmonici“s Ludovicom Beierom.

U petak, 28. srpnja trodnevni festival završava s pravom glazbenom poslasticom, nastupom jednog od najznačajnjih afričkih puhačkih orkestara- Gangbé Brass Band iz Benina koja je zahvaljujući svojoj kvaliteti i originalnosti postala svjetski poznata, a nedavno je primila i dvije prestižne nagrade: za "najboljega afričkog izvođača moderne glazbe tradicionalnog nadahnuća" na All African Music Awards u Nigeriji u studenome 2015. te nagradu žirija i publike na Danima glazbe u Kartagi u Tunisu u travnju 2016. Uživajte u jedinstvenoj večeri i zaplešite uz vruće afričke ritmove!

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar po cijeni od 70,00 kuna od 11 do 13 sati i od 19 do 20:45 sati te pola sata prije početka koncerta na mjestu održavanja programa. U slučaju kiše koncerti će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni