Vije-sti

U petak počinje veliko finale Muzičkog biennala Zagreb

U petak počinje veliko finale Muzičkog biennala Zagreb

U petak, 17. rujna, kreće veliki finale 31. muzičkog biennala Zagreb! Četvrti, završni blok pod nazivom Continuum Nr. 4 – Celebration! (Proslava!), održat će se od 17. do 20. rujna ove godine uz jednu repriznu izvedbu, 30. rujna.

Petak, 17. rujna, rezerviran je za online program kojem je u fokusu Kanada, odnosno kanadski umjetnici, s kojima MBZ redovito surađuje od 1981. godine. Održat će se online razgovori, online koncert, kao i serija solo-filmova nastalih tijekom pandemije prošle i ove godine.

19h
Online razgovori sa sudionicima iz Hrvatske i Kanade - Owen Underhill, Michael Pepa, Joseph Macerollo i Sanda Majurec; moderatorica: Margareta Ferek-Petrić
 
19:30h 
1 + 1 + 1... – Solo-filmovi nastali za vrijeme pandemije 2020./2021.
Premijere djela kanadskih skladatelja: Dorothy Chang, Rejéan Marois, John Oliver, Bob Pritchard i Owen Underhill
 
20h
Ansambl Turning Point - Interaktivno
David Eagle i Mauricio Pauly, glazba za glas, ansambl, live elektroniku i računalo
 
Svi programi emitiraju se online, na YouTube kanalu MBZ-a.
 
Bijenalska subota, 18. rujna, donosi dugoočekivanu praizvedbu opere Posljednji intermezzo Berislava Šipuša, čiju ćemo drugu izvedbu imati priliku pogledati i 30. rujna. Ko-libretisti opere su dramaturg predstave Ivan Penović i redateljica koncerta Marina Pejnović, a opera je osmišljena po motivima iz djela Janka Polića Kamova, Cesara Pavesea, Paula Celana i Federica Garcie Lorce. Poluscenskom izvedbom opere u četiri slike, u kojoj sudjeluju solisti, zbor i orkestar Opere HNK Zagreb te gosti, ravnat će maestro Šipuš.
 
Praizvedbi opere može se prisustvovati isključivo uz pozivnicu, a repriza je 30. rujna te se ulaznice mogu kupiti na blagajni HNK te na njihovim stranicama.
 
Istoga dana, 18. rujna, u foajeu HNK Višeslav Laboš održat će slušaonicu hrvatske elektroničke glazbe.
U nedjelju, 19. rujna, u Tvornicu Kulture u suradnji MBZ-a i Multimedijalnog instituta MaMa stiže berlinski elektronički duo Mouse on Mars! Predstavit će svoj najnoviji album, AAI, objavljen u veljači 2021., album koji pokazuje kako fascinacija Tome i Wernera tehnologijom i nekonvencionalnim istraživanjima audiovizualnog materijala ide korak dalje. S tekstom i glasom pisca i teoretičara Louisa Chude-Sokeija kao polazištem, u suradnji s grupom računalnih programera i s udaraljkašem Dodom NKishijem, svojim dugogodišnjim suradnikom, Mouse on Mars istražuju umjetnu inteligenciju kao narativni okvir i skladateljsko oruđe, stvarajući pritom svojevrsno djelo znanstvene fantastike.
 
Ulaznice za koncert mogu se kupiti online, putem sustava Entrio, po cijeni od 55 kn. Dva sata prije početka koncerta, ulaznice će se moći kupiti i na MBZ-ovom info-pultu, po cijeni od 60 kn.
etvrti festivalski blok zaključit će I.N.K. Experiment Duo (Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch) i Miodrag Gladoviću Atelieru Meštrović 20. rujna te će predstaviti praizvedbe mladih domaćih skladatelja, ali i široku lepezu djela već poznatih publici te „preispitivati ulogu prostora u kreiranju i donošenju glazbe.“

Ulaz je besplatan, no ulaznice treba rezevirati na mbz@hds.hr. Preuzimanje ulaznica bit će omogućeno na MBZ-ovom info-pultu. Rezervacija prestaje vrijediti ako ulaznica nije preuzeta 30 minuta od početka programa.

Detaljan program četvrtog bloka MBZ-a možete provjeriti OVDJE.
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni