Vije-sti

U petak počinje

U petak počinje "Summer yem" u The Beertiji

Nakon više od 70 odrađenih koncerata u zatvorenom prostoru u netom završenoj sezoni, yem tim se odlučio još malo zadržati u Zagrebu i organizirati koncerte na otvorenom. Ljetne sparine, smanjena ponuda zagrebačkog noćnog života i nikad veća želja za hladnom pivom i koncertima na otvorenom ih je ponukala da iskoriste najbolju terasu u gradu, onu u The Beertiji i da organiziraju mini festival za sve vas koji petke u srpnju planirate provesti u Zagrebu.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, a koncerti će trajati od 21h do 23h. 
Raspored koncerata:

03.07. J.R. August & FOR

J.R. August je mladi umjetnik, kompozitor, kantautor i multiinstrumentalist iz Zaboka. Rođen 30. siječnja 1989., J.R. provodi većinu djetinjstva u bliskom doticaju s prirodom, pišući poeziju i jednostavne skladbe za klavir.
Change of Seasons kvadrilogija 2011. godine J.R. počinje raditi na svom prvom EP-u, kvadrilogiji Change of Seasons – priči ispričanoj kroz glazbu i videospotove, inspiriranoj lucidnim snovima koje je August doživljavao u to vrijeme te E.A. Poe-vom mračnom poezijom i H. Hesse-ovim psihodeličnim romanima koje je čitao.
Zajedno sa svojim prijateljem (Luka Smuk - direktor fotografije), J.R. provodi 24 mjeseca snimajući video materijal za Change of Seasons kvadrilogiju – kompleksnu priču ispričanu kroz 4 videospota, odnosno 4 godišnja doba, za koju je sam August napisao scenarij. 
Nakon postavljanja prvog dijela kvadrilogije, Man with the Magnificent Mind na YouTube, video je u manje od tjedan dana postao broj. 1 na službenoj stranici benda Coldplay, izazivajući odlične reakcije domaće i strane publike, premašujući 60 000 klikova na YouTube-u. 

FOR je progresivni akustični rock-bend oformljen 2013. godine u Zagrebu, a ime benda je FOR što znači ZA i označava moto ove četvorke koji svojom glazbom šire pozitivan životni stav.Od siječnja 2014. bend FOR je koncertno aktivan, a nastupali su u sklopu Good Vibrationsa u Vintage Industrial Baru, Akustike u Rockmarku, riječkom klubu Tunel i SuperUho festivalu, u Križevačkom Klubu Kulture (Crosstown Music Festival), u Vip clubu te na festivalu Gričevanje u Zagrebu te u travnju 2015. godine u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su promovirali prvi studijski album pod naslovom The Sun Will Shine
Album sadrži deset pjesama sa tekstovima na engleskom jeziku, a nastajao je u periodu od izdavanja promo-albuma do snimanja u studiju Morris u veljači 2015. 
Album je dostupan u digitalnom i fizičkom izdanju u svim shopovima Dallasa,Dancing Beara i Aquariusa, a u cijelosti ga možete poslušati na YouTube-u i Deezeru.

10.07. Luce & Side Project 

LUCE je jednostavna, skromna, naoko povučena, a opet energična dvadesetšestogodišnjakinja, diplomirani enolog koja, kako kaže, se hobistički oduvijek bavila pjevanjem, ali je tek nedavno shvatila kako je to ono na čemu uistinu želi ozbiljno raditi, te u studiju marljivo radi na svom albumu prvijencu na kojem će se naći i pjesme drugih autora, među kojima i jedna od Aljoše Šerića.
Javnost upoznaje sa svojim radom krajem svibnja 2014. kada je predstavila svoj prvi singl "Možda mi", koji je prošao veoma zapaženo skupivši do početka listopada skoro 60 000 pogleda na youtubeu. Za "Možda mi" glazbu je napisala sama, dok je za tekst zaslužna Ines Prajo, koja je, između ostalih poznatih hrvatskih glazbenih imena, surađivala i sa Meritas. Nakon toga slijedi Lucin drugi singl "Sama ostajem", a nedavno je izbacila novi single i spot za pjesmu "Nakon dana tog" kojeg će nam premijerno predstaviti na "Summer yem" festivalu u Beertiji. 

Side Project je mladi zagrebački sastav koji se već predstavio publici u klubu Klub., a od tada su odradili gaže u Vintage Industrial Baru, na akustičnom koncertu u Rockmarku čiji koncept ponavljamo i ovom prilikom. 
Njihovu muziku nazvali su graveyard pop, a inspiraciju vuku od samih početaka synthpopa sve do modernog indie rocka i popa. 

17.07. Queen of Sabe & Mark Mrakovčić

Queen of Sabe je svoju priču započela je 2010. godine sa zamijećenim singlom "Mr. Fool" da bi onda 2013. objavila i svoj prvi singl na hrvatskom jeziku - "Tragovi" i shvatila da joj i pisanje i pjevanje na hrvatskom jako dobro leži. 
Ubrzo potpisuje diskografski ugovor s Croatia Records, objavljuje i drugi po redu singl "Nismo bogovi" te započinje s radom na svom prvom studijskom albumu. Pod nazivom kao i spomenuti singl - "Tragovi", album je predstavila 10. travnja, a kako novi album zvuči u akustičnom izdanju, imamo priliku poslušati na najboljoj terasi u gradu.

Mark Mrakovčić je projekt koji je prvotno nastao tako da su Ivan Vondraček (klavir) i Mark Mrakovčić počeli svirati neke stvari koje je Mark napravio dok je bio u svom bivšem bendu Scroll. Kasnije im se pridružio Markov brat Toni Mrakovčić na bubnju tako da su pjesme koje su prvotno bile akustične i lagane poprimile bendovski zvuk koji se stilski proteže od laganog folka do evil popa.
Mark Mrakovčić je ujedno i producent albuma Tragovi.

24.07. Nina Romić & Ivana Picek 

Nina Romić je kantutorica iz Zagreba, a svoje pjesme sklada i izvodi uz pratnju akustične gitare.
Svoj prvi EP snimila je 2006. u suradnji s dubrovačkom
grupom Izae. 2007. započinje suradnju i s Dunjom Knebl, a 2008. je snimljen zajednički album Dođe Božić, oj koledo. Godine 2010. izdaje prvi samostalni album nazvan Daljine, koji je po brojnim recenzijama svrstan u 5 najboljih domaćih albuma te godine. 
Drugi Ninin samostalni album nazvan Ptice izlazi 2012. godine. Osim novog materijala koji i opet uključuje jedan tradicionalni napjev "Ruža", ovaj album donosi i novi instrument - bubanj. Karakter ovih pjesama drugačiji je, zvuk je konkretniji i izražajniji, no nipošto pretenciozan i uvijek dosljedan Nininoj izravnosti i jednostavnosti.
Treći album naziva Stablo izdan je 2014. godine. Ime albuma proizlazi iz traženja i pronalaženja inspiracije u životu koji nas okružuje, prirodi, malim stvarima, nostalgiji, ljubavi. Ovaj album izdan je na CD-u i na vinilu, te predstavlja Ninino dosad najzrelije izdanje. 
Stablo je svrstano među 23 europska albuma nominirana za nagradu IMPALA Europski nezavisni album 2014. godine.

Ivana Picek 
"Ludo djevojče odlikuje zaista specifičan prepoznatljivi vokal, koji me u kombinaciji s lirikom autorice neodoljivo podsjeća na hippijevštinu, slobodu, prirodu, cvijeće, šatore, kamp kućice i one neizostavne Volkswagen "terorističke" kombije s peace znakovljem. Barem kada su stereotipi o hippijima u pitanju. Mladenačka neopterećenost, sloboda, humor, pomaknuti pogled kroz šarene leće na svijet oko sebe, zvuče izuzetno simpatično provučeni kroz žice akustičnog rock/freak/folka, dok specifični vokal zaokružuje čitavu priču na najbolji mogući način. Čitavo vrijeme preslušavanja albuma prožima me osjećaj, želja, da autoricu onako od dragosti pogladim po kosi, zagrlim, okačim umjesto CD-a o retrovizor, ušuškam kao hrčka u piljevinu, ili nešto slično. Ivana je SVE samo ne "još jedan kantautor" na sceni."
Mihael Pinter - SoundGuardian

Upad na sve koncerte je free!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni