Vije-sti

Top deset Green Day pjesama

Top deset Green Day pjesama

Green Day 2016. objavio je svoj 12 album "Revolution Radio", a bend ga trenutno promovira na svijetskoj turneji u sklopu koje dolaze i u susjednu Ljubljanu 6. lipnja. Ususret koncertu napravili smo našu top listu deset najboljih pjesama benda. Izbor radi bogate diskografije nije bilo lagan, a u komentarima na društvenim mrežama slobodno nam napišite koju pjesmu mislite da smo trebali uvrstiti na ovu listu, a nismo.

10. "Longview" – "Dookie" (1994)

23 godine kasnije "Longview" je himna onih koji se konstantno dosađuju u životu. Prvi hit Green Day–a i jedna od najboljih bass linija koju je Mike Dirnt napisao, a da ne spominjemo lyricse – "When masturbation’s lost its fun/ You’re fucking lonely". Ova pjesma Green Day dovela je na svijetsku scenu.

09. "Good Riddance (Time Of Your Life)" – "Nimrod" (1997)

Himna mladih i jedna od pjesama koju znaju i oni koji nikada nisu slušali Green Day. Ova akustična pjesma zatvara tulume i izlaske, a uz Oasisov "Wanderwal" jedna je od najčešće sviranih covera. Najozbiljniji pomak u zvuku i zrelost Green Day je pokazao upravo ovom pjesmom.

08. "Minority" – "Warning" (2000)

Album "Warning" je dosta loše prihvaćen kod fanova, ali je izrodio jedan dobar hit, a to je "Minority". Ova pjesma jedina s tog albuma redovno završi na koncertnim set listama. Politička himna celtic punk prizvuka koja je dovoljno neodređena da sjeda u bilo kojoj prigodi, a popraćena je i prigodnim spotom u kojem je bend dio parade koju nitko ne prati. Svatko tko se nikada nije osjećao kao dio gomile pjevao je "I want to be the minority".

07. "Welcome To Paradise" – "Dookie" (1994)

Ovo je pjesma koja se pojavljuje čak dvaput u Green Day diskografiji. Bend ju je bezobrazno maznuo s albuma "Kerplunk" i preradio ju za "Dookie", a rezultat je bio odlično prihvaćen kod starih, a i novih fanova. Nanovo snimljena explodirala je kroz eter i dan danas čini okosnicu set lista. Žestoki ritam i gitara nabrijava na uvodu i brzo eksplodira na koncertima šireći ogromnu količinu energije. 

06. "Wake Me Up When September Ends" – "American Idiot" (2004)

Jedna od najemotivnijih pjesama u katalogu, "Wake Me Up When September Ends" navodno je napisana davnih dana i posvećena Armstrongovom ocu. Iako je prošla slabije na top ljestvicama, dan danas izazove ogroman emotivni naboj tijekom koncerata.

05. "Going To Pasalacqua" – "1,039 Smoothed Out/Slappy Hours" (1991)

Ovo je pjesma o ljubavnim problemima, propalim vezama, ponovljenim greškama i tome da li vrijedi nakon svega ponovno uletiti u novu vezu. Billie se pita:"Well I throw away my past mistakes/ And contemplate my future/ That’s when I say, what the hey".

04. "Jesus Of Suburbia" – "American Idiot" (2004)

Ova himna se najlakše opiše kao Green Dayev odgovor na "Bohemian Rapsody". Devetminutna pjesma koja se u biti sastoji od pet zasebnih pjesama, dio je konceptualnog albuma "American Idiot" i prve punk–rock opere. Bogata stilskim promjenama ova pjesma krunski je dragulj albuma.

03. "Scattered" – "Nimrod" (1997)

Ova nostalgična ljubavna balada bila je okosnica brojnih live koncerata nakon što je "Nimrod" lansiran. Posljednji bridge na traci nudio je stišani trenutak i veliki emotivni wow faktor na zadnjem versu  bilo to na koncertima ili na albumu. Ova pjesma pokazao je pomak u tonu, ali i lyricsima koji zvuče ranjivije i usamljenije.

02. "Basket Case" – "Dookie" (1994)

Kada je "Dookie" ugledao svijetlo dana u kratkom vremenu lansirao je ovaj bend na svijetsku scenu. Bio je pokazatelj kako je bend zacementirao svoj zvuk, a izrodio je brojne hitove i to bez promjene stila koji bi odbio stare fanove. "Basket Case" je okosnica tog zvuka, bjesne punk gitare, brzi bubnjevi i lyricsi koje su svi htjeli pjevati. Pjesma o anxsioznosti odrastanja i problemima teenagera s kojom su se svi mogli poistovjetiti.

01. "When I Come Around" – "Dookie" (1994)

Dan danas jedna je od najjednostavnijih pjesama u diskografiji benda, ali pokazuje pravo srce onoga što Green Day predstavlja. Jednostavni, ali snažni power akordi te plačljiv chorus, lyricsi u koje se svatko mogao poistovjetiti, a bend se nikada nije toliko povezao s publikom kao s ovom pjesmom. Lagano je shvatiti kako je Armstrong jednako zbunjen kada je riječ o životnim pitanjima kao i osobe o kojima je pjevao.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni