Vije-sti

Toni Starešinić ima prvu solo ploču!

Toni Starešinić ima prvu solo ploču!

Opisao bih ovu glazbu kao glazbu u slikama, dok sam je radio, više sam se osjećao kao slikar nego skladatelj. Sistem rada temeljio sam na bacanju boja/zvukova i oblikovanju kratkih linija/melodija. Slike su nastale brzopotezno, a istom tom brzinom se i odvijaju pred ušima slušatelja, jedna za drugom, kao film. Uostalom to joj je i bila prva namjena, da prati film. Međutim kada smo odvojili vizualni dio od zvučnog otvorila se potreba za dodatnim nijansama klavijatura, a tu mi je pomogao i prijatelj i glazbeni suradnik trubač Andrej Jakuš.

Tim riječima cijenjeni glazbenik Toni Starešinić opisuje rad na svojoj prvoj solo ploči „Nesreća“ (Menart/HRT)! Ploča je soundtrack prve sezone dokumentarne serije "Nesreća", redatelja Arsena Oremovića, emitirane na HTV-u.

Soundtrack od 8. do 15. studenoga slušamo ekskluzivno na Deezeru!

Ploča će biti u prodaji od 15. studenoga, a izdanje uključuje i kod za download digitalnog albuma. Izdanje neće biti dostupno na CD-u.

Omot albuma je dvojezičan, na engleskom i hrvatskom, a soundtrack objavljen je u suizdanju Menarta i HRT-a:

Fotografija je iz epizode o zeljezničkoj nesreći 1971, u kojoj je između ostalih, stradao nesretni policajac predstavljen na prednjoj strani omota koja je, s obzirom na to da je većina nesreća bila u starom sistemu, rađena u retro Yu štihu. Album je dvojezičan jer Tonijeva instrumentalna glazba s lakoćom nadilazi ovo podneblje, a i ona je rađena na retro "analogni" način pa je album mogao isti ovakav biti snimljen u 1970-ima, a opet je uzuzetno suvremen. Ako ću malo karikirati, to je za mene najbolji ex Yu instrumentalni elektronski album koji zapravo nikad nije snimljen. Tako da je dogovor s Menartom bio da ga radimo dvojezično za vanjska tržista kojem to retro pakiranje može biti dodatna vrijednost i intriga. - komentira Arsen Oremović.

Prvi put sam radio glazbu za jedan dokumentarni serijal, radi se serijalu „Nesreća“, redatelja Arsena Oremovića u kojem su prikazane velike prometne i prirodne tragedije koje su se desile u Hrvatskoj u vrijeme bivše i sadašnje države. - ističe Toni.

S obzirom na to da je glazba u serijalu isključivo podređena slici i trajanju određenih slika, autor je na soundtrack izdanju odlučio proširiti teme i nadograditi te ih učiniti same sebi dovoljnima da mogu funkcionirati i bez slike.

Arsen Oremović kaže kako je Tonijeva glazba izuzetno pridonijela identitetu serije te je ponosan što će taj soundtrack biti Tonijev prvi solo album:

Neki će songovi, doduše, biti prilagođeni novom kontekstu, svom životu bez pokretne slike, ali u osnovi ih je Toni i takvima zamislio, samo smo ih u nekim situacijama morali "suzbijati" da se ne sudaraju s događajima na ekranima. Drago mi je da predstavljanje albuma počelo prvim singlom "„Tema vlaka 216/Train 216 Shuffle" jer mi je to bila jedna od najdražih tema, odnosno to je jedna od rijetkih situacija u kojima sam scenu montirao i prilagođavao glazbi, a ne obrnuto. - kaže redatelj i scenarist Arsen Oremović, napominjući kako skladba ima izuzetno jak i hipnotičan ritam, pa je u konačnici koncipirao i takav spot koji se naslanja na epizodu o željezničkoj nesreći iz 1974. godine, ali je njegov stil potpuno drukčiji.

Glazba je ambijentalnog elektro-akustičnog karatkera, odnosno Toni Starešinić je opisuje kao glazbu u slikama jer se ne radi o klasičnim kompozicijama: Cijeli soundtrack sam snimio u svom studiju Tonic Electronic i baziran je na Moog, Dave Smith i Korg klavijaturama.

Tonija Starešinića znamo iz bendova Chui i Mangroove, a prati i Josipu Lisac i Edu Maajku. No unatoč gustom rasporedu,Toni je napravio i svoj  prvi soundtrack za dokumentarni serijal. Prva sezona serijala je bila jedna od najgledanijih emisija na HTV-u, a u tijeku je i snimanje druge sezone.

 

Singl „Tema vlaka 216“ slušamo i na Deezeru

Tema vlaka 216 (Train 216 Shuffle)

 

1. Tema vlaka 216 (gost: Andrej Jakuš) – 5:14

2. Ljudski faktor – 2:42

3. Na aerodromu – 3:16

4. Na kraju samo uspomene ostanu – 2:47

5. Moglo je završiti drukčije (gost: Andrej Jakuš) – 3:44

6. Morska suita br. 2 – 11:15
I. Brodski motori

II Ispod površine

III Morski duhovi (gost: Andrej Jakuš)

IV Tragovima kapetana Nema

7. Spomen-ploča – 1:49

8. Savski epilog – 2:18

9. U sljedećoj sezoni... (gost: Andrej Jakuš)– 3:04

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni