Vije-sti

The Cosmic Dead i Fjodor donose psihodeliju u Vintage

The Cosmic Dead i Fjodor donose psihodeliju u Vintage

Uz genijalne škotske psihodelične rokere The Cosmic Dead, u četvrtak, 11. svibnja, nastupit će nakon točno dvije godine, zagrebački psych-space noizeri Fjodor koje prati glas Pink Floyda na steroidima.

Četveročlani heavy psych rokeri The Cosmic Dead osnovani su 2010. godine u Glasgowu da bi već 2011. godine izbacili "Psychonaut" – digitalno izdanje sa 4 pjesme koje su zapravo jamovi sa probi. Nekoliko mjeseci kasnije, njemačka etiketa "Who Can You Trust"  objavila je taj "demo" i na kazeti. Napisali su četiri pjesme, ali koje ukupno traju 80 minuta, a polovica tog vremena se odnosi na zadnju stvar "Father Sky, Mother Earth".

Danas su ipak ušli malo u okvire šire publike, ali samo malo. Na zagrebačkom koncertu promovirat će šesti studijski album "Psych Is Dead", koji je službeno izašao 21. travnja, a tematizira  međuzvjezdana putovanja sumornim svemirom.

Fjodor, pshihodelični/space/noiz bend iz Zagreba čija je glazba nastala pod utjecajem različitih glazbenih žanrova kao što su krautrock, jazz, noise, space, elektronika, metal, balkanska i orijentalna te suvremena i klasična glazba, osnovan je 2006. godine kao trio, dok su momentalno'apgrejdani' na četiri člana.

Samostalno su izdali dva albuma: "I" (2008.) i "Riding through the Black Hole" (2011.), dok se posljednji studijski uradak "St. Anthony’s Fire"(2013.) može nazvati konceptualnim albumom u obliku jedne 45-minutne pjesme koja je utjelovljenje čistog instrumentalnog progresivnog  rocka pomiješanog sa psihodeličnim rifovima i space synthevima.

Tijekom godina, bend je odradio nekoliko europskih i balkanskih turneja te dijelio pozornicu s bendovim poput Zechs Marquise, Dukatalon, Belgrade Noiz Society i Oresund Space Collective. Za Fjodor kažu da zvuče kao rani Pink Floydi na steroidima, a trenutnu postavu benda čine: Ivan Beuc – gitara, Aljoša Reljić – bubnjevi, Marko Plešnik – bas i Siniša Mraović – gitara/synth.

Vrata kluba otvaraju se u 20:00 sati, koncert starta u 21:30 sati, a upad iznosi 40 kn u pretprodaji i 55 kn na dan koncerta.
Ulaznice u pretprodaji potražite u Kavezu, Vintageu i Dirty Old shopu

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni