Vije-sti

Što veže Red Hot Chili Peppers i Erwina Wurma saznajte u Laubi

Što veže Red Hot Chili Peppers i Erwina Wurma saznajte u Laubi

Veliki austrijski suvremeni umjetnik, Erwin Wurm, prvoga će puta samostalno izlagati u Hrvatskoj i općenito u ovom dijelu Europe. Njegovi radovi bit će izloženi u Laubi – Kući za ljude i umjetnost od 3. srpnja sve do 25. kolovoza.

Popularni umjetnik svjetsku je slavu dosegao svojim humorističnim i pristupačnim načinom izražavanja koji se jasno očituje njegovim radovima. Mnoge njegove skulpture i instalacije  izlagane su u  najvećim svjetskim  muzejima i galerijama suvremene umjetnosti. Jedan od slavnih Wurmovih radova koje će te moći vidjeti u Laubi od 3. srpnja je ciklus One-minute sculptures, populariziranih u spotu Red Hot Chili Peppersa za pjesmu „Can't Stop“.

Instalacije se sastoje od raznih svakodnevnih predmeta, dok je glavni fokus ciklusa usjmeren na interakciju promatrača i djela. Promatrač/model zauzima razne neobične poze po autorovim uputama te ih zadržava otprilike minutu. Rezultati su razne komične, provokativne, nelogične i apsurdne poze koje pomiču granice normalnoga i razumnoga. Wurmove skulpture, zbog svoje jednostavnosti i zaigranosti, odlično se ovjekovječuju u obliku fotografija i videa koje se lako mogu pronaći na internetu. Iako se na prvu ruku Wurmova djela čine komična i neozbiljna, One minute sculptures se često referenciraju na ozbiljne teme. Neke od Wurmovih tipičnih tema inspirirane su odrastanjem u postratnoj Austriji, kritikom zapadnjačke kulture i mentaliteta te aktualnim svjetskim događajima.

Kombinacija simbolike i jednostavnosti izražena na šaljiv i originalan način, glavni je razlog zašto je Erwin Wurm jedan od najvažnijih suvremenih umjetnika današnje svjetske scene. Izložba Erwin Wurm: The Show otvara se 3. srpnja uz nastup 2 sjajna austrijska benda (Atzur i Titus Probst), a traje do 25. kolovoza u Laubi predstavit će jedan od najuzbudljivijih umjetničkih događaja u Hrvatskoj u zadnjih desetak godina. Ne propustite vidjeti (i iskusiti) Wurmove One minute sculptures uz ostale najpoznatije Wurmove radove.

ATZUR možemo ukratko opisati kao dijete Florence and the Machine i Woodkid-a. Minimalni setup, koristeći klavir, analogni synth i bubanj, kombiniraju 2 svijeta, onaj sirovi, punk s onim nježnim, sanjivim, apstraktnim popom, uz sjajan vokal.

"Trash instead of très chic, but sophisticated”- tako svoju glazbu opisuje Titus Probst koji će vas uz pomoć svog catchy synth zvuka s prizvukom 80-ih sigurno rasplesati!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni