Vije-sti

Soundtrack filma Kena Browna na posljednjem ovosezonskom ZEZ koncertu

Soundtrack filma Kena Browna na posljednjem ovosezonskom ZEZ koncertu

Posljednji ovosezonski koncert u organizaciji Zavoda za eksperimentalni zvuk u KSET donosi kombinaciju domaćih i američkih umjetnika koji na sebi svojstven način kombiniraju glazbu i film.

Radi se o Psychedelic Cinema Orchestru koji će nam odsvirati soundtrack filmova Kena Browna, a priliku uživati u ovom audiovizualnom doživljaju imat ćemo u ponedjeljak, 27. svibnja.

Psychedelic Cinema Orchestra je projekt Kena Winokura, američkog glazbenika poznatog kao vođe tročlanog benda Alloy Orchestra, koji se specijalizirao za skladanje i izvođenje soundtracka za nijeme filmove. U nekoliko navrata Alloy Orchestra proglašen je najboljim svjetskim sastavom koji se bavi tom aktivnošću, između ostaloga i iz pera slavnog američkog filmskog kritičara Rogera Eberta.

Psychedelic Cinema Orchestra postoji od 2013., a trenutna postava osim Winokura sadrži i Jonathana LaMastera iz kultnog američkog post rock benda Cul de Sac, kao i Danu Colleya iz još kultnijeg benda Morphine. Psychedelic Cinema Orchestra svira uz seriju 8mm filmova bostonskog autora Kena Browna snimljenih između 1967. i 1969. godine. Brown je bio jedan od pionira stvaranja vizualnih kulisa za nastupe rock bendova u SAD-u, posebno onih koji su naginjali psihodeliji. Njegovi 8mm filmovi koje ćemo vidjeti projicirani su u 60-ima i 70-ima kao pozadina na koncertima Jimija Hendrixa, Velvet Undergrounda, Neila Younga, The Whoa, Pink Floyda, Franka Zappe i Sly and the Family Stonea.

Na ovoj turneji dvojici članova Psychedelic Cinema Orchestra - Kenu Winokuru i Jonathanu LaMasteru, pridružuje se Hrvoje Nikšić, domaća snaga iz ambient rock benda Šumovi protiv valova.

Ulaz se otvara u 20 h, a cijena upada je 30 kn.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni