Vije-sti

Slavljenička godina Zorana Predina

Slavljenička godina Zorana Predina

Godinu, u kojoj slavi 40 godina uspješne krijere, Zoran Predin započeo je snimanjem novog albuma. Slijedi objavljivanje nove knjige, te veliki slavljenički koncert u KD Vatroslav Lisinski.

Zoranu Predinu, jednom od najznačajnijih slovenskih novovalnih kantautora, zbog njegove provokativnosti i crnohumornih tekstova čak i najveći neprijatelji priznaju duhovitu autorsku izvornost i iskričavu nekonvencionalnost. Najvećim komplimentom pak osobno smatra to što su ga proglasili novovalovnim Arsenom Dedićem, uspoređujući ga s našim vrhunskim glazbenim virtuozom i pjesnikom s kojim je Zoran dugo godina prijateljevao i plodno surađivao. Upravo zato, nakon velikog uspjeha albuma Matija svira Arsena, rodila se ideja za album Zoran pjeva Arsena koji se upravo završava u studiju Croatia Recordsa.
 
Zoran Predin je kao Arsenov bliski prijatelj, kolega i srodna poetska duša, izabrao 12 Arsenovih pjesama iz njegovog šarolikog opusa. Uz osnovnu ideju, da Arsenove pjesme snime u gypsy swing aranžmanima u izvedbi genijalnog Damira Kukuruzovića i njegovog banda Django Group, u izbor su ušli najveći hitovi, "Kuća pored mora", "Moderato Cantabile", "Pamtim samo sretne dane", kao i neke malo manje poznate pjesme, "Ni ti, ni ja", "Imenom sam tvojim zvao", "Zagreb i ja se volimo tajno". U novim aranžmanima violinista Brune Urlića i Zorana Predina pjesme dobivaju potpuno nove boje i zrače dosad skrivenu poetsku energiju, koja krasi samo stvarno vrhunske pjesme. Na albumu će gostovati i naš slavni pijanist Matija Dedić, koji će svojim jedinstvenim glazbenim umijećem, pjesmama dodati majstorsku autentičnost prve kategorije. 
 
"Poslije velikog uspjeha albuma Matija svira Arsena, postavilo se pitanje, kome će pripasti čast pjevati Arsena. Matiji se dopala ideja da izbor Arsenovih pjesma prearanžiram u gypsy swing maniri. Moja dugogodišnja suradnja sa Damirom Kukuruzovićem omogućila mi je da ostvarim tu ideju na najbolji mogući način. Zapravo snimili smo "nove originale" Arsenovih majstorija, koje će očarat Arsenovu, Damirovu i moju publiku i nedvojbeno osvojiti sve koji vole Leonarda Cohena, Vaja con Dios ili Trio Rosenberg. Album Zoran pjeva Arsena već budi ogroman interes u regiji, pa i šire.", izjavio je ovom prilikom Zoran Predin.

Uz novi album stiže i zbirka priča "Glavom kroz zid"
 
Zoran Predin će ususret novom albumu 04. veljače u ZKM-u predstavit svoju zbirku priča "Glavom kroz zid" gdje će nam otkriti mnoge dosad nepoznate detalje iz vlastitog života, razjasniti zašto ga bije glas nepopravljivog romantika i koliko je teško zadržati takvu reputaciju, rasvijetliti vlastite kreativne procese te prišapnuti nam tajne koje stoje iza njegovih najboljih i najpoznatijih pjesama. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni