Vije-sti

Shortparis - post pop senzacija iz Rusije stiže u Močvaru

Shortparis - post pop senzacija iz Rusije stiže u Močvaru

Već desetljećima unatrag dominantni glazbeni trendovi i izvođači dolaze sa Zapada i kroz marketinške kanale američke i britanske glazbene industrije.

Ipak, redovito se na glazbenom tržištu pojavljuju pukotine kroz koje glazba iz regije Istočne Europe (jednako kao i afrička world glazba i brojne druge "off" scene) nalazi svoj siguran put kod slušatelja na Zapadu i donosi svježinu i uzbudljivost koja se na lokalnim tržištima gubi u moru copy/paste bendova koje industrija svakodnevno plasira slušateljima.

Shortparis su jedan od tih novih, uzbudljivih i autentičnih bendova. Dolaze iz St Petersburga i već sada ih prati glas najboljeg live benda iz Rusije, a brojni koncerti koje su odsvirali kroz nekoliko posljednjih godina na europskim pozornicama potvrdili su te glasine i dodatno povećali "hype" koji Shortparis imaju. Svi koji su ih početkom 2018. godine gledali na ljubljanskom festivalu MENT, Shortparis opisuju kao jedno od najboljih glazbenih i koncertnih iskustava i sretni smo da su se na svojoj prvoj europskoj turneji Shortparis osim povratka u Ljubljanu odlučili koncertno predstaviti i u Zagrebu.

Predvođeni jedinstvenim pjevačem Nikolay Komiaginom, Shortparis u svojoj eksplozivnoj glazbi kombiniraju brojne post punk, experimental, noise, electronica i industrial obrasce stavljajući bend blisko Liarsima ili Healthu, no odlaze i puno dalje od tih usporedbi. Svi koji su gledali Shortparis ističu jedinstveni Komiaginov live nastup koji je blizak jednako Ianu Curtisu koliko i Davidu Bowieju, dok iza njega četveročlani bend radi jedinstveni glazbeni melting pot u kome se izmjenjuju techno ritmovi, harmonika i tradicionalne ruske melodije, freak elektronika i post-industrial jednih Einstürzende Neubauten. "This is a true death disco – a post-industrial dark and thrilling ride on the dark side that you can dance to. They are 2018. They are the now", napisao je John Robb za magazin Louder Than War nakon što je odgledao njihov ranije spomenuti ljubljanski nastup. Dva bubnjara, gitarist, basist i hrpa elektronike kojom se služe, stvaraju jedinstveni zvučni zid koji opčinjava i tjera na ples.

Shortparis su do sada objavili dva albuma - "Дочери" (2013.) i "Пасха"(2017.), dok na ovoj turneju predstavljaju nove, svježe materijale kojima bi se širem slušateljstvu trebali predstaviti uskoro s trećim albumom koji je u pripremi, a koga je krajem 2018. godine najavio singl "Страшно".

John Robb je u istom članku za Louder Than War napisao "Shortparis are the band of the moment". Ne propustite priliku, pogledajte ih u naponu snage 28. rujna Močvari.

Upad u pretprodaji: 50 KN, na dan događanja na blagajni kluba: 65 KN.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni