Vije-sti

Sarajevski punkeri S.P.U.K. objavili novi singl

Sarajevski punkeri S.P.U.K. objavili novi singl "Teorija boli"

SP.U.K. ( Sreća Pojedinca, Uspjeh Kolektiva) jedan je od rijetkih preostalih primjere skoro izumrle underground-scene Sarajeva.

Pandemija koronavirusa je omela i njihove planove za ovu godinu. Morali su prekinuti snimanje prvog albuma.S obzirom da nisu mogli ostati neaktivni, pokušali su u uvjetima izolacije i dalje stvarati muziku u vlastitom aranžmanu, od kuće, na opremi koja im je bila dostupna. Rezultat toga je demo-snimak pjesme „Teorija boli“ snimljen krajem ljeta u uredu njihovog basista. Nakon toga su spontano došli na ideju da snime i spot na više lokacija u Sarajevu, uz pomoć mobitela. Njegovu montažu završili su početkom listopada.

"Ovaj uradak je naš mali doprinos preživljavanju bosanskohercegovačke alternativne scene u uvjetima pandemije, naš način borbe da ne poludimo u teškim vremenima u kojima je muzička scena potpuno zamrla, kada su nastupi zabranjeni ili nepoželjni, a muzičari osuđeni da čekaju bolje sutra.

 

 Ovim smo željeli dokazati, prije svega sebi, a onda i drugima, da je stvaranje i sviranje moguće u svim uvjetima, samo je potrebna volja i ljubav prema muzici koja za nas ne predstavlja niti zaradu, niti ambiciju za ostvarenjem nekakve karijere, već isključivo način života, bez kojeg ne bi bili ono što jesmo.."

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni