Vije-sti

Šank?! na regionalnoj turneji

Šank?! na regionalnoj turneji

Zagrebački punk rock četverac Šank?! obići će u ožujku i svibnju Split, Novi Sad, Beograd i Zagreb na regionalnoj turneji.

Jedan od najistaknutijih punk bendova nove generacije dolazi u splitsku Kocku u subotu 12. ožujka kad će uz njih nastupiti grupa Špurijus. Novosadski klub CK 13 ugostit će Šank?! i zrenjaninske punkere Drink Or Die u subotu,19.3., a tjedan dana kasnije, podijelit će pozornicu beogradskog kluba Božidarac s bendovima Six Pack i Posno prase. Regionalni tour, grupa će završiti 13. svibnja koncertom u Velikom pogonu Tvornice kulture.

Članovi Šank?!-a dio su zagrebačke underground punk/oi!/hardcore scene, a na pozornici su prisutni preko 10 godina u različitim sastavima kao što su Spierdalaj, No More Idols, Dolibasija, Stronghold, Flegma ili Stribog. Svoje iskustvo i znanje odlučili su pretočiti u vlastiti zvuk koji je danas poznat kao jedinstvena mješavina rocka, punka, metala, Oi! te ska ritmova. Bend je nastao u lipnju 2010. godine, a u nepunih šest godina postojanja je diljem cijele regije postao poznato underground ime. Moćni i društveno angažirani tekstovi i energični nastupi čine ga jednim od najboljih live bendova u Hrvatskoj, dok njihov punk-rock radi promjene, osvješćuje publiku, a žestoke i melodične stvari pokazale su se kao dobitna kombinacija.

Prvi album pod nazivom "Grad je naš" objavljuju na internetu 2010. godine kao besplatno izdanje. Nakon uspješne godine koja uključuje i nastup sa slavnim Cock Sparrerima i na DOF festivalu te po mnogim klubovima diljem Hrvatske, 2011. izdan je album "Priče noćnih tramvaja". Šank?! je 2012. nastupio kao predgrupa legendarnim irish punk veteranima Dropkick Murphy’s, a nakon toga po cijeloj Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, BiH te Sloveniji. U to vrijeme, snimljena je i pjesma "Zagreb gori" koja postaje svojevrsna himna u Zagrebu i šire, a sve se dogodilo ususret dva rasprodana koncerta u rujnu 2012. u Malom pogonu Tvornice. Taj koncert prati i objavljen live DVD album. Treći album "Treća runda" izašao je 2013., prema časopisu Rolling Stone, svrstan na ljestvicu top 10 regionalnih albuma za tu godinu.

Snagu i jaku fan bazu, Šank?! je dokazao na koncertu Brkova u Domu sportova u ožujku 2015. Te godine izašao je četvrti album "Naša stvar", a promocija je održana u Tvornici kulture na najvećem samostalnom koncertu. Album "Naša stvar" našao se među najboljim regionalnim albumima 2015. godine, te je ponovo pokazao da je bend žestok, britak i beskompromisan. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni