Vije-sti

Šakan festival najavio svoje drugo izdanje i prve izvođače

Šakan festival najavio svoje drugo izdanje i prve izvođače

Nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja, kojem je kumovao veliki Giant Sand, Šakan Festival s ponosom najavljuje svoje drugo održavanje 11. i 12.8.2017. u Brelima. I ove godine organizacija festivala nastavlja s dovođenjem domaćih i stranih glazbenika te vam ovom prilikom objavljujemo prva imena, a kao glavni izvođač dolazi sjajni kanadski bend Preoccupations.

Festival će se održati na istom mjestu na platou/đigi ispred hotela Soline u centru Brela, a karte se mogu kupiti već od 1.4.2017. u Rockmarku (Zagreb), Dirty Old Shopu (Zagreb), Caffe Baru Basket (Split) i u Tobacco Shopu (Brela). Cijena festivalske karte je 50 kn. Detaljnije informacije kao i imena ostalih izvođača biti će objavljeni uskoro.

Preoccupations je kanadski post-punk bend iz Calgarya osnovan 2012. godine pod imenom Viet Cong. Kao Viet Cong izbacili su svoj istoimeni debitantski album u siječnju 2015. godine no kako su ih stalno pratile kontroverze zbog imena odlučili su ga promijeniti jer kako sami kažu „žele samo stvarati svoju glazbu i svirati je svojim fanovima“. Njihov treći studijski album istoimenog naziva „Preoccupations” izašao je 16. rujna 2016. uz hvalu glazbene kritike.

Nina Romić je zasigurno jedna od najcjenjenijih hrvatskih singer songwritera mlađe generacije. Autorska glazba koju izvodi može se okarakterizirati kao melankolična i psihodelična akustika, sa primjesama folka - u kontekstu minimalističnog  skladanja i izvođenja a-capella napjeva uz pratnju instrumenta, na način na koji su radili naši stari - iskreno, bez pretenzija.

Ischariotzcky je solo projekt Joška Klarića, vokala benda Pešes, koji je nastao u periodu nakon izdavanja albuma „Bajka”, točnije sredinom 2015. godine kada je istražujući glazbenu produkciju krenuo u samostalnu realizaciju svojih pjesama. Trenutno ga zaokuplja elektronski zvuk kojeg balansira s vokalnim melodijama i akcentima akustičnih instrumenata. U pripremi je njegov debitantski album.

Glasna stoner rock četvorka Cojones osnovana je 2006. godine u Zagrebu, a već krajem sljedeće godine objavili su album zajedno s grupom Umor „Cojones & Umor Split LP”, a prvo samostalno izdanje „Sunrise” realizirano je 2009. godine. U narednim godinama Cojones su svirali po cijeloj Europi, a 2016. godine izlazi njihov zadnji i mnogo hvaljeni album „Resonate”.

Zagrebački bend Porto Morto član je jeboTon kolektiva i nedavno je objavio svoj prvi istoimeni album s deset pjesama koje su nastale u razdoblju od 2011. kada se bend sastao do danas.

Splitska kantautorica Ivana Pezo umjetničkog imena Billie Joan stvara indi folk glazbu, a stihove piše isključivo na engleskom jeziku. Njen debitantski album „Barren Land” trebao bi uskoro ugledati svijetlo dana.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni