Vije-sti

Rođendanski koncert grupe Mačke u klubu Route 66

Rođendanski koncert grupe Mačke u klubu Route 66

Grupa „Mačke“ povodom 30 godina djelovanja, odlučila se za rođendanski koncert u zagrebačkom klubu „Route 66“ prvog dana veljače.

Grupa "Mačke" osnovana je davne 1990. godine kad su se četiri momka (Mićo, Pauk, Smiljan i Trak) odlučili za svoju muziku koju će svirati onako kako to oni žele, muziku koju će svirati njihov bend.

Te iste godine producent izdanja "Blue moon", nažalost pokojni vođa grupe „Animatori“, Krešo Blažević, pozvao je grupu da sudjeluje na istoimenom albumu koji je predstavio  ondašnju zagrebačku rockabilly scenu.

Snimili su dvije pjesme, "Crvenu Kristinu" i "Djevojke", a krajem devedesete izlazi i prvi samostalni album grupe, LP "Dugo i polako" u izdanju Orfeja HRT. Pjesmu za koju je kao  inspiracija poslužio Carpenterov film, "Crvena Kristina", neki su zapamtili i po tamburaškoj verziji („Gazde“) i ona postaje hit u programima brojnih emisija, a i danas je, trideset godina od prvog objavljivanja vrlo često u eteru brojnih radio postaja. Nakon svog dugosvirajućeg prvijenca grupa je snimila još četiri albuma, "Mačke" (1993. za Orfej HRT), "Rock and roll lektira" (dvostruki CD 2011. za Chansonfest), "Iz druge perspektive" (2014. za Chansonfest) te "Live at Route 66“ (2016. za Chansonfest). Uz ove samostalne albume na kojima su isključivo autorski radovi lidera i vokala grupe Miće Vujaklije, izvornog „domorodca“ Zapruđa, „Mićo i Mačke“ sudjelovali su i  na nekoliko kompilacijskih albuma. Bend je surađivao s mnogim našim renomiranim  glazbenicima, kao što su Dubravko Jakuš, Eduard Jimy Matešić, Ivan Havidić, Romana Orešnik, Neven Mijač, Marko Križan, Dubravko Vorih.  

Rođendansku svirku otprašit će sadašnji članovi benda uz gostovanje nekih „starih“ imena (Vlatko Pejić, Smiljan Libert, Branko Trajkov-Trak, Rista Ibrić) koja će nas podsjetiti na početke i mladost ove uvijek mlade grupe.

MAČKE: Miroslav Mićo Vujaklija, vokal, gitara (autor skladbi), Darko Gulić Gula, bas gitara, vokal, Davor Trošelj Pauk, bubanj, Jurica Leikauff; klavijature, Anita Gossain, vokal, Ivica Premelč, sax, Zvonimir Bajević, truba, ovom prigodom se zahvaljuju svim svojim prijateljima koji ih prate ovaj dugi niz godina, profesionalcima iz medija koji su im bili podrška i kad je išlo dobro i onda kad je podrške itekako trebalo, a posebno svojem uredniku, producentu i izdavaču Hrvoju Markulju s kojim su od svog prvog  albuma.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni