Vije-sti

Prisjećamo se nastanka benda kojeg danas svi znaju - Kawasaki 3p

Prisjećamo se nastanka benda kojeg danas svi znaju - Kawasaki 3p

Zagrebački Kawasaki 3P održat će u subotu, 25. ožujka u Domu sportova najveći koncert svoje dosadašnje karijere. U više od dva desetljeća K3P su snimili tri ključna albuma regionalne alter scene, a već prvi od njih, istoimeni debut, suvereno je raskrčio put prema prvoj ligi.

Sve je počelo sada već davne 1993. kada su nakon nekoliko demo snimki i nastupa po zagrebačkim klubovima Kawasaki stekli kultni status. Šira javnost ih upoznaje 2003. nakon provokantnog nastupa na hrvatskom natjecanju za pjesmu Eurovizije, nakon čega snimaju prvi album „Kawasaki 3p“.


“Neke stvari oko benda tada nismo shvaćali previše ozbiljno. Ako nam se neki koncert ne bi svirao, ne bi ga odsvirali. Ako nam se nije išlo na neki intervju, ne bi otišli. Ili bi poslali dublere. Trebali smo svirati u KSET-u zajedno s jednim bendom iz Makedonije. Nekoliko dana ranije smo svirali u Pauku i nije nam se nikako dalo svirati taj koncert. Bilo nam je glupo ne pojaviti se opće, pa smo na taj koncert poslali frendove da sviraju umjesto nas. Točnije, nisu oni ništa svirali, jer nisu bili muzičari, već su bili dubleri. Okitili smo ih svojim instrumentima, obukli kao članove benda i poslali na stage. Bilo je tu svega, čak je i jedna cura svirala bas i svi su se odlično zabavljali. Mi smo bili gore kod DJ-a i puštali naše stvari kao matricu. Nakon nekoliko pjesama smo čuli komentar publike iza sebe: Je..te, pa ovi uopće ne sviraju…”, kažu dečki iz benda.

Antologijski prvi album Kawasakije je lansirao u rock glazbenu povijest s pjesmama „Antonija“, „Kak si, pa tak“, i „Snifa san glu”, a zarazna kombinacija pukna/ska/reage rifova proširila se po cijeloj zemlji. I ostali singlovi s albuma “Mali medo”, “Čik u oko”, “Klint Istvud”, “Feget”, “Indijanac - Vi Gata Om”, “Kn’žpu”, “Malo vas je”, “Brže Pavloviću - Mašina”, “Jebanje”, “Kaj, kaj, kaj” ubrzo stavljaju bend na neizostavnu listu kvartovskih himni i daju im kultni status.

Uslijedile su nagrade „Porin“ za najbolji album alternativne glazbe, te nezavisna Rock nagrada Crni Mačak za „nadu godine“, dok singl s prvog albuma „Antonija“ postaje ultimativni hit te osvaja prva mjesta glazbenih ljestvica brojnih radio stanica. Od samih početaka bend slijedi već davno zacrtanu liniju asfalt-šank-brzina-tribina, uz autoironijski i zafrkantski odmak.

“Neposredno nakon Dore i prvog albuma imali smo poziv da dođemo na jednu lokalnu televiziju u Osijek i odradimo live intevju. Bila je zima i nikome se iz benda nije ni najmanje dalo ići do Osijeka. Zato smo poslali dublere. Dvojici frendova kupili smo karte za vlak, opskrbili ih cugom i potrepštimama, pa poslali na intervju u Osijek. Obukli smo ih u spitke, stavili im čarape na glave i rekli da tako moraju izgledati tijekom cijelog intevjua. Tako je i bilo. Odradili su intervju svjetski, totalno kawasakijevski i nitko nije skužio da nisu članovi benda. Valjda ta snimka još negdje postoji…”, prisjećaju se samih početaka benda.
Ulaznice
Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 70 kn, a na sam dan koncerta koštat će 90 kn.

Službena prodajna mjesta:
Dirty old shop, Tratinska 18
Rockmark, Berislavićeva 13
Aquarius CD Shop, Varšavska 13
Dallas Music Shop Rijeka, Splitska 2a
Dancing Bear, Gundulićeva 7, Zagreb
Eventim prodajna mjesta i www.eventim.hr  

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni