Vije-sti

Preminuo legendarni kantautor i muzičar Kemal Monteno

Preminuo legendarni kantautor i muzičar Kemal Monteno

Danas u 11 sati, u zagrebačkoj bolnici Rebro, od jake upale pluća i komplikacija koje su uslijedile nakon transplatacije bubrega, preminuo je u 66. godini života omiljeni sarajevski glazbenik Kemal Monteno.


kemal2-big

Nakon transplatacije bubrega u studenome prošle godine, Kemal je na badnjak ponovno hospitaliziran zbog upale mokraćnih kanala. Tada je proveo je dva tjedna u bolnici, nakon čega je pušten na kućnu njegu. Iako je još prije desetak dana izjavio da se super osjeća, nažalost, danas mu se zdravlje ponovno pogoršalo, te je preminuo nakon što je jutros ponovno hospitaliziran.

Rođen je 1948. godine u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počinje i svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru, i to nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. godine s vlastitom pjesmom "Lidija". Od tada je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor glazbe i autor teksta. Za "Šlager sezone", festival kojem je trajno ostao vjeran nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih tu su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu i domovini, svojevrsne himne "Zemljo moja" (1975.) i "Sarajevo, ljubavi moja" (1976.). Nježnog, sentimentalnog stila, njegov kantautorski opus često je odudarao od mainstrema svog vremena.

Tijekom života izdao je 14 albuma, a njegove najveće hitove poput "Nije htjela", "Vino i gitare", "Nemoj da te prevari ovaj pramen sjedi", obožavaju sve generacije.


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QMSTgrgr3Vg[/embed]

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni