Vije-sti

PREMIJERA: Atmospheric -

PREMIJERA: Atmospheric - "Ako tko pita"

Riječki Atmospheric singlom 'Ako tko pita' predstavlja peti studijski album "Skrivena duga".

'Ako tko pita' pjesma je čija je interpretacija ostavljena svakome ponaosob, a ono što je Atmospheric njome želio prenijet je poruka o svojevrsnoj letargija koja je prisutna u mnogima. Nezadovoljstvo u raznim segmentima ljudskog postojanja teret je kojeg nije lako nositi, ali opet opcija koju mnogi radije odabiru.

Šuti, dobro je, ne talasaj - umjesto odluke i borbe za bolje. Ljudi traže bijeg iz stvarnosti, jaka je želja za povratkom u priodni čovjekov svijet, samo treba hrabrosti za taj prvi korak. A kad se dogodi, sve se mijenja, na bolje!

Lado Bartoniček (vokal, gitare, klavijature i programiranje), Martina Majerle (vokal) i Marko Sedlak (solo gitara), ovim albumom obilježavju 20. godišnjicu djelovanja benda. U pedesetak minuta i kroz 13. pjesama, ispričali su svoju glazbenu priču koja je presjek zajedničkog stvaranja od samih početaka Atmospherica sve do danas.

Autor glazbe, stihova i aranžmana je Lado Bartoniček osim obrade pjesme 'Iznenadi me' grupe Xenia  iz 1983. godine u kojoj je ženski gost-vokal Mirna Škrgatić, a aranžman potpisuje Lado. Album nosi naslov po istoimenoj pjesmi koju su odlučili predstaviti u dvije verzije. U drugoj, dužoj verziji 'Skrivene duge' vokal je Mia Egredžija iz riječkih Putokaza, a na albumu gostuju i Franjo Jardas, koji je odsvirao bas gitaru u pjesmi 'Samo me sanjaj', i Ivo Huljev na električnoj gitari u pjesmi 'Ako tko pita'.

Autori fotografija su Ana i Lado Bartoniček dok postprodukciju naslovnice albuma potpisuje Viktor Pravdica. Tehnička podrška u realizaciji bili su Borut Kružić i Hrvoje Dragosavić.

"Bilo je lijepo oživjeti pjesme sa samih početaka projekta Atmospheric i prisjetiti se kako smo zvučali tada, kao vrlo mladi ambijentalni elektropop band. Također slušatelji će prepoznati evoluciju samog zvuka i ideja u novonastalim  pjesmama čije je stvaranje s Ladom uvijek artistički zanimljivo i pomaknuto od domaćeg mainstreama, što je ujedno i naša prepoznatljivost." - kaže Martina Majerle.

Spajanje raličitih zvukova i melodija, tempa i vokala, prepoznatljiv su i autentičan potpis Atmospherica, a "Skrivena duga" njihova je nova glazbena knjiga ispisana inspirativnim životnim pričama.

 

Popis pjesama:

 1. Kratki spoj
 2. Skrivena Duga
 3. Još jednom prije plime
 4. Ako tko pita
 5. Vrati mi sunce
 6. Kiša
 7. Dvije sjene
 8. Samo me sanjaj
 9. Iznenadi me
 10. Moja djevojka
 11. Non ti lascero mai
 12. Udahni me
 13. Skrivena duga (verzija)
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni