Vije-sti

Predstavljena pjesma

Predstavljena pjesma "Jerusalem" - neobično glazbeno ostvarenje

U prepunom zagrebačkom kinu Tuškanac u četvrtak navečer održana je promocija pjesme i spota "Jerusalem" koju potpisuju Antun Tomislav Šaban i Essky. Antun Tomislav Šaban, Zagrebačka filharmonija, zbor Cantores Sancti Marci i Damir Kedžo u ovu su pjesmu udahnuli posebnu čar, a čitava priča pretočena je i u sjajan video.

Jeruzalem, sveti grad triju religija, već stoljećima je duhovna ali i umjetnička inspiracija milijunima židova, kršćana i muslimana. Svoju duhovnost i glazbeni talent ovog su puta u pjesmu “Jerusalem” zajednički pretočili jedan Hrvat i jedan Izraelac s londonskom adresom. To je pjesma kojom se pozdravlja Sveti Grad, izražava molitva za mir; pjesma kojom se poziva na pomirbu i suživot svih onih koji Jeruzalem vide kao svoj dom. 

Glazbenici Zagrebačke filharmonije su pjesmu “Jerusalem” prepoznali kao neobičnu i vrijednu kombinaciju simfonizma, duhovne šansone i pop glazbe te su se rado odazvali da je svojim muziciranjem ponesu do publike. Pjevači oratorijskog zbora “Cantores Santi Marci” su bili jednako spremni otpjevati refrene i podariti time ovoj skladbi svečani, himnički karakter. A Damir Kedžo, hrvatska pjevačka zvijezda u usponu, pokazao se pravim solistom koji će se sa svojim jedinstvenim glasom usuditi stati na vrh piramide od stotinjak glazbenika i do kraja iznijeti ovo najneobičnije glazbeno ostvarenje posljednjih godina. 

Pod dirigentskom palicom i producentskom paskom svog autora i idejnog začetnika Antuna Tomislava Šabana, ova pjesma osvaja kako svojim raskošnim simfonijskim zvukom tako i svojom snažnom, ali jednostavnom duhovnom porukom. 

„Zahvaljujem svim suradnicima na ovom složenom i zahtjevnom projektu. Mogu reći da smo odlično obavili ogroman posao: sada je na publici da prihvati našu pjesmu i video. Želim vjerovati da će ova pjesma bar malo doprinijeti miru i suživotu svih onih koji Jeruzalem doživljavaju kao svoj duhovni dom. I kao što refren pjesme govori Please let us live in peace in Jerusalem... neka svatko tko ju posluša pronađe u sebi i oko sebe mir. Šalom!“, rekao je Antun Tomislav Šaban. 

Zajedno s pjesmom nastao je i video autora Sandre Mihaljević i Igora Ivanovića: slikom odlazimo u Jeruzalem gdje u četiri minute putujemo kroz vrijeme i gledamo priču o skladatelju i pjevaču. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni