Vije-sti

Počinje Muzički biennale za velike malene!

Počinje Muzički biennale za velike malene!

Muzički biennale Zagreb će u travnju ove godine otvoriti svoje jubilarno 30. izdanje, a ususret samom festivalu uskoro počinje program "za velike malene".

Radi se o dječjem programu, koji počinje u ponedjeljak 4. veljače, a kroz dva mjeseca koliko će ovaj projekt trajati, održat će se oko 15 radionica, različiti koncerti i predstave, koje će obuhvatiti oko 4000 djece diljem Zagreba. 

U Centru za kulturu i informacije Maksimir u ponedjeljak 4. veljače počinje program "Glazba u mom kvartu". Radi se o programu koji uključuje moderirane, interaktivne i zabavne koncerte suvremene glazbe za velike malene te će se održati na četiri lokacije u Zagrebu kroz sljedećih mjesec dana. Ana Batinica na flauti i Aleksandar Jakopanec na violi i električnoj gitari nastupit će još u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad 18. veljače, Centru Za kulturu Trešnjevka CeKaTe 27. veljače i u Kulturnom centru Peščenica KNAP 1. ožujka. Svi koncerti počinju u 13 sati.

Kada je u pitanju glazba, ne trebamo previše napominjati koliko utjecaja ima na nas i koliko bi teško bilo zamisliti život bez nje. Glazba je nastala iz tradicije, data je u nasljeđe i zbog toga bi glazbeno obrazovanje trebalo biti dostupna svima. Suvremena glazba odlična je karta za ulazak u divan svijet glazbe jer vrlo brzo omogućava djetetu da kreira, otkriva, osluškuje, svira i to čak bez instrumenta, koristeći vlastito tijelo. Djeca su kreativna bića, a misija odraslog je da to potiče. Zato je važna edukacija, važna je prilika.  Muzički biennale Zagreb nudi upravo to - priliku da djeca otkriju, osluškuju, sviraju i stvaraju, kako bi mi glazbenici rekli - skladaju jer, možda baš koncerti i radionice na Muzičkom biennalu potaknu vaše dijete na intenzivnije bavljenje glazbom bez obzira u kojem smjeru će ići, onom klasičnom ili suvremenom - istaknula je Lucija Stanojević, violinistica i glazbena edukatorica.

Osim programa "Glazba u mom kvartu", u veljači i ožujku će se održati interaktivne radionice po školama grada Zagreba pod nazivom "Glazba, prostor, ja" koje vodi Lucija Stanojević, a body percussion radionice za male udaraljkaše pod vodstvom Josipa Konfica će se održati 3., 5. i 7. travnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Dječja lutkarska predstava "Žabica kraljica" skladateljice Sare Glojnarić održat će se također 3., 5., 7. i 10. travnja  u Zagrebačkom kazalištu lutaka pod redateljskom palicom Renea Medvešeka. 

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb je najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. U travnju svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. MBZ generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja kao i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala – kako s publikom tako i sa samim umjetnicima. Programski fokus 30. Muzičkog biennala Zagreb tema je "Grad i glazba", a održat će se od 6. do 13. travnja ove godine. Prezentacija i kreacija glazbe u suodnosu s pojmom grada otvara festival i prema mnogobrojnim poljima srodnih (multimedijalne umjetnosti poput, tonski inženjering, akustika i sl.) ili manje srodnih disciplina (urbanizam, arhitektura, filozofija, sociologija). 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni