Vije-sti

Ove jeseni slavimo 71. rođendan omiljenog glazbenog formata!

Ove jeseni slavimo 71. rođendan omiljenog glazbenog formata!

Glazbena industrija ove jeseni slavi 71. obljetnicu albuma kao glazbenog formata. Drugu godinu zaredom, Hrvatska diskografska udruga obilježit će ovaj dan u suradnji s brojnim izvođačima, autorima, glazbenim kritičarima i novinarima te, naravno, ljubiteljima glazbe diljem zemlje. Obožavatelje očekuje i novo izdanje knjige priča o albumima, koje ove godine donosi nova iznenađenja…

Nacionalni dan albuma obilježit će se u subotu, 12. listopada, kada će glazbeni svijet u Hrvatskoj i inozemstvu proslaviti veliki 71. rođendan glazbenog albuma – formata koji je unatoč svim trendovima kroz glazbenu povijest opstao i predstavio značajni doprinos razvoju ove umjetnosti.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s diskografskim kućama, autorima, izvođačima i novinarima provodi stoga niz aktivnosti ove jeseni, a svoju su podršku pružili i ambasadori projekta – Vanna, Opća opasnost, Edo Maajka, Marko Tolja i Neda Ukraden.

Nije lako napraviti album danas i nije to proces u kojem strpate svih zadnjih 5-6 singlova na nešto i nazovete to albumom. Ako želite da ima nekakvu koncepciju, nekakvu poruku, neku zajedničku priču, nešto što niste pokazali prije – onda počinju prolaziti mjeseci u tom trudu i radu. Ja sam za album jer iziskuje dodatni trud, zato što iziskuje zaokruženu cjelinu, koncept, promišljanje i zajednički nazivnik da bi imao smisla - svoju javnu podršku Nacionalnom danu albuma izrazila je Vanna.

Prvi i jedini u svijetu uz kolege u Velikoj Britaniji, domaći diskografi okupljeni u Hrvatskoj diskografskoj udruzi proslavili su ovaj dan prvi put prošle godine, kada je obilježena 70. obljetnica albuma. Tom prigodom, objavljena je knjiga „70 priča o albumima povodom 70 godina od prvog izdanja“, čiji su autori bili uvaženi glazbeni kritičari Hrvoje Horvat i Zlatko Gall. Ove godine HDU priprema novo izdanje spomenute knjige, u kojoj će se naći priče o albumima iz pera novinara Večernjeg lista, Samira Mille. Urednik knjige još jednom je glazbeni znalac Siniša Škarica, a nizu priča ove godine pridružit će se i digitalno glazbeno izdanje koje uređuje novinar, voditelj i urednik s Hrvatskog radija – Zlatko Turkalj.

Kada su me iz Hrvatske diskografske udruge pozvali da upravo ja naslijedim kolege Horvata i Galla u pisanju knjige o albumima koji su obilježili domaću diskografiju, prvo sam mislio da se radi o šali. Naravno, prihvatio sam ovu iznimnu čast i bacio se na posao. Želja mi je bila da o svakom albumu pružimo dovoljno zanimljivih informacija koje možda nisu poznate široj javnosti. Pogotovo je zanimljivo što su u knjizi predstavljeni razni glazbeni žanrovi - od klapa, preko mjuzikala, pa do hip-hopa. Nadam se da će ova knjiga stoga poslužiti i kao dobar dokument nekim budućim generacijama - rekao je autor knjige 71 priča o albumima, Samir Milla.

Promocija ove knjige zakazana je za 14. listopada u 18 sati u Hoću knjigu megastoreu u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Više informacija dostupno je na službenom Facebook eventu događanja.

 

Također, u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana albuma, domaći diskografi u svojim prodavaonicama pripremaju prigodne popuste na glazbena izdanja, koja će biti aktualna u tjednu održavanja Nacionalnog dana albuma (7-11. listopada). Svi ljubitelji glazbe imat će također priliku sudjelovati i u kreativnim natječajima Hrvatske diskografske udruge gdje će dobiti priliku osvojiti vrijedne nagrade.

Uz navedeno, HDU će ove godine na poseban način surađivati i sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, kroz umjetničke radionice posvećene Nacionalnom danu albuma. Kreativni razredi dobit će tako priliku dati svoj prijedlog naslovnica albuma ambasadora projekta, a isti će se prikazati i na prigodnoj izložbi. Suradnja s mladima nastavlja se i ovom prilikom s portalom Studentski.hr, s kojim će se još jednom organizirati predavanje iz područja glazbe te autorskih i srodnih prava na jednome od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„U svakodnevnom radu u glazbenoj industriji, diskografi, ali i izvođači i autori nastoje publici servirati dobru glazbu i stvarati djela koja će ostati zapamćena. Unatoč svim izazovima i smjeru najnovijih trendova, uvijek se vraćamo izvorištu glazbenog djela – albumu. Bilo da je riječ o vinilu, CD-u ili glazbi na streaming platformama, album je format koji čini logičnu i potpunu cjelinu, priču koju želite poslušati od početka do kraja kako biste uistinu doživjeli to djelo. Album je opstao, i još dugo će živjeti, i zato zaslužuje svoj Nacionalni dan kada ćemo mu odati posebnu počast i proslaviti njegovu veliku i značajnu obljetnicu - izjavio je predsjednik Hrvatske diskografske udruge, Želimir Babogredac.

Na stranicama Hrvatske diskografske udruge ove jeseni bit će dostupne mnoge informacije o popustima, posebnim izdanjima i novostima iz glazbenih prodavaonica, a na stranici www.top-lista.hr svi zainteresirani mogu pratiti i službene top-liste prodaje fizičkih izdanja domaće i strane glazbe na tjednoj bazi, kao i prodaju vinila svakog mjeseca.

Više informacija o Nacionalnom danu albuma, kao i ostalim aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, možete pronaći na službenoj web stranici Hrvatske diskografske udruge te Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni