Vije-sti

Odlazak još jedne legende - Jakša Fiamengo (1946. - 2018.)

Odlazak još jedne legende - Jakša Fiamengo (1946. - 2018.)

Jutros nas je u 73. godini života napustio pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo.

Legenda dalmatinske pjesme ostat će zapamćen kao autor brojnih klapskih, pop i zborskih pjesama od kojih je mnoge uglazbio jedan od najboljih skladatelja Zdenko Runjić, a otpjevao veliki Oliver Dragojević, legendarni pjevač koji nas je također napustio ove godine.

Rođen u Komiži na otoku Visu, 1946. godineJakša Fiamengo počeo je pisati još u komiškoj osnovnoj školi, a ozbiljnije se bavi pisanjem u splitskoj Klasičnoj gimnaziji, gdje je bio i urednik lista Mladi klasičar. Prvu knjigu "Pred obećanom zemljom" objavio je 1966. godine, sa svega 20 godina, supotpisavši je s još jednim doajenom splitske pisane riječi, vrsnim novinarom i reporterom Slobodne Dalmacije te pjesnikom Momčilom Popadićem. Godine 1969. postaje član Društva hrvatskih književnika, a 1977. kao pisac ušao je i u stručni žiri Splitskog festivala. Na nagovor Zdenka Runjića počeo je pisati pjesme, a pjesma "Nocturno", koju je otpjevao Oliver Dragojević 1979. godine, bila je njegova prva uglazbljena pjesma. Iako su njegove pjesme otpjevali brojni glazbenici, Oliver je za Fiamenga bio poseban, toliko poseban da je svaku pjesmu pisao kao da će je baš on otpjevati. Od tada pa do danas uglazbljeno je oko 500 Fiamengovih pjesama od kojih je oko 150 uglazbio sâm Runjić.

"Piva klapa ispo’ volta", "Nadalina", "Infiša san u te", "Promenade", "Ja sam pjesma", "Karoca gre", "Anđele moj", "Luce mala", "Lastavica", "Ostavljam te samu", "U prolazu" i mnoge druge pjesme nose njegov potpis, a od kraja sedamdesetih kad se njegova poezija počela uglazbljivati dobio je brojne nagrade i priznanja. Ove godine dobio je i glazbenu nagradu Porin za životno djelo, a 2015. godine u sklopu Splitskog festivala, glazbenici su se odužili velikom pjesniku posebnom večeri posvećenoj upravo njegovim pjesmama. Jakša Fiamengo objavio je i veliki broj knjiga"Vjetar oko kuće", "Večera u oku", "Svjetiljka radosnog moreplovca", "Oteto iz tmine", "Zaziv protiv zloduha", "Kutija Gaja Utija", "U situ jezika", "Ovjera beskraja", "Svjetleća tijela", "Tajna mjerenja", "Jeka", od kojih su mnoge nagrađene najvažnijim književnim priznanjima kao što su nagrade Tin Ujević, Vladimir Nazor, Josip Sever
Mirovinu je dočekao kao urednik kulturne rubrike u Slobodnoj Dalmaciji, a bio je i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni