Vije-sti

photo: Idoli, credit: Goranka Matić

"Odbrana i poslednji dani" Idola slavi 40 godina luksuznim vinilnim reizdanjem

Prema mnogima najbolji ex-Yu rock album svih vremena, "Odbrana i poslednji dani" jednog od najboljih novovalin bendova, VIS Idola, ove godine slavi 40 godina od službenog izlaska.

etiri su to desetljeća kako se glazba uvelike promijenila, no popularna "Odbrana" svo ovo vrijeme bila je aktualna, i u smislu inspiracije drugima, i u smislu autorske jedinstvenosti i svježine koju i danas posjeduje. Kako bi se dostojno obilježila velika obljetnica ovog neponovljivog albuma, Croatia Records će ove godine objaviti luksuzno vinilno reizdanje.

Uz intervjue s članovima Idola, Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Nebojšom Krstićem, reizdanje donosi i zadnji veliki intervju s Vladom Divljanom prije nego što nas je napustio, ali i sjajne tekstove glazbenih kritičara Dragana Ambrozića, Aleksandra Žilića i Petra Janjatovića. Tu su i rijetke fotografije Goranke Matić i Gorana Vejvode, memorabilije iz arhive Croatia Recordsa, odnosno Jugotona, i privatne arhive Srđana Šapera, tekstovi svih pjesama i download code za preuzimanje mp3 verzija pjesama, dok se na 180-gramskom vinilu nalaze snimke s originalnih magnetofonskih vrpci koje je remasterirao Mauro Širol u Croatia Records Studiju. Likovno oblikovanje reizdanja radio je Darko Kujundžić

Luksuzno reizdanje vinila trenutno je u tisku, a dolazak na tržište očekuje se za nekoliko mjeseci. Uz vinil, pjesme s albuma bit će po prvi put objavljene na streaming servisima u Hi-resu, odnosno u visokoj kvaliteti zvuka (96 kHz/24 bit). Produkcija CroRec Digital ujedno izrađuje lyric videospotove za sve pjesme s albuma "Odbrana i poslednji dani", a do sada su objavljeni "Obrana", "Moja si", "Kenozoik", "Poslednji dani", "Jedina (Uzurlikzurli)", "Nemo", "Rusija", "Nebeska tema", "Senke su drugačije" i "Igrale se delije".

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni