Vije-sti

O čemu pjevaju strojevi?

O čemu pjevaju strojevi?

Novo događanje u Galeriji Močvara posvećeno je glazbi, ljubavi i nježnim, sentimentalnim emocijama, ali ipak u malo drugačijem aranžmanu od onog na koji su navikli ljubitelji balada.

U sklopu programa ove zagrebačke galerije posvećene umjetnosti zvuka, njemački umjetnik Martin Backes predstavlja zvučnu instalaciju pod golicavim nazivom "O čemu pjevaju strojevi?". Uz milozvučnu izvedbu najvećih hit-balada 90-ih, poput epske "I Will Always Love You" Whitney Houston, Backesov raspjevani uređaj pomoću računalnog programa pokušava odgonetnuti emocije u svakoj od pjesama i unijeti ih u interpretaciju i samu izvedbu – kao da i sam želi posjedovati određenu sofisticiranost pjevača i iskazati vlastitu osobnost. Otvorenje izložbe u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u Zagrebu održat će se u utorak, 12.4. u 20:00 sati, kada je na rasporedu i razgovor s umjetnikom, koji će objasniti ideju koja stoji iza ovog rada.

Martin Backes je umjetnik, dizajner, performer, skladatelj i predavač, koji živi i radi u Berlinu. Studirao je medijsku umjetnost i dizajn te zvuk na Umjetničkoj akademiji u Berlinu. U svojim radovima često koristi medijske tehnologije kako bi odrazio određene funkcionalnosti, efekte, ideologije ili pitanja ljudske percepcije. Backesovo hibridno i eksperimentalno djelovanje na području intermedijske umjetnosti i znanosti kreće se od skulpturalnih i multimedijskih radova do intervencija u javnom prostoru i instalacija te radio drama i računalnih/video radova. Projekte je predstavio na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni